





Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat bepaald. Iedereen mag nu dus chocoladerepen maken in de vorm van Bountyrepen. De afgeronde uiteinden en de drie uitsteeksels aan de bovenkant zijn geen beschermde vorm.
De zaak ging tussen Bountyfabrikant Mars uit de VS en de Duitse concurrent Ludwig Schokolade. Volgens de rechters is de vorm niet bijzonder genoeg om als beschermd merk te mogen worden vastgelegd bij het Merkenbureau. Bovendien heeft Mars niet aan kunnen tonen dat consumenten in de hele EU de reep direct herkennen als Bountyrepen.

De internationale profielensite had een zaak aangespannen tegen de Nederlander bij de arbitragecommissie World Intellectual Property Organisation (WIPO), een VN-organisatie belast met merkenzaken.
Deze oordeelde dat Kolart de domeinnaam ‘te kwader trouw’ heeft geregistreerd. In de ogen van de WIPO diende het bezit van de domeinnaam voor hem geen legitiem belang
Bij het onderzoek van de WIPO kwam verder naar voren dat het webadres bij de SIDN was vastgelegd in 2007. En niet, zoals Kolart claimde, in 2005 al.
Kolart linkt via Facebook.nl naar zijn eigen forum. Binnen de tien dagen zal de SIDN de domeinnaam overhevelen naar Facebook.
Verbijsterd
Ook financieel heeft de zaak gevolgen voor Kolart. Facebook had hem tienduizend euro geboden voor het .nl-adres. In plaats daarvan is hij nu naar eigen zeggen “duizenden euro’s” kwijt aan advocatenkosten.
De Nederlander heeft laten weten vermoedelijk geen beroep aan te tekenen tegen het besluit. Uit angst voor verder oplopende kosten.
Het conflict ligt nu bij de WIPO, de VN-organisatie die uitspraken doet in geschillen rond merken en domeinnamen. Het advocatenkantoor van de Nederlander verwacht een dezer dagen een uitspraak van WIPO.
Medio 2008 probeerde Facebook het domein nog voor “een vijfcijferig” bedrag over te nemen. Maar de Nederlander (die liever niet met zijn naam in dit artikel verschijnt) ging niet op dat aanbod in. “Het was een leuk aanbod, maar ik zit daar niet op te wachten.” Daarna werd het stil, totdat er onlangs een dik advocatendossier op de mat viel.
Facebook.be
Facebook.nl is een van drie domeinen die de Nederlander uitbaat. Hij heeft ook Facebook.be in handen, die doorlinkt naar hetzelfde forum dat op Facebook.nl te vinden is.
Volgens de advocaten van Facebook.com misbruikt de Nederlander het merk Facebook om geld te verdienen met advertenties. Ook zou de site een tijdje doorgelinkt staan naar Stepstone.nl. “Een uitzendbureau dat blijkbaar derden betaalt om extra internetverkeer naar haar site te genereren”, zo staat er in de aanklacht.
De eigenaar heeft er weinig vertrouwen in dat hij de zaak gaat winnen van de Amerikanen. “De kans is groot dat ik het domein kwijtraak, Facebook heeft een duur advocatenbureau ingeschakeld, Bird & Bird.” De Spaanse eigenaar van Facebook.es en het Australische Facebook.com.au moesten eerder ook al hun domein overdragen aan het sociale netwerk van Mark Zuckerberg.
Eerder
Volgens de Nederlandse domeinbeheerder is zijn zaak echter anders, omdat zijn domein al bestond voordat Zuckerberg & co Facebook.com in bezit hadden. “Ik had in juli 2005 al Facebook.nl geregistreerd. Facebook.com werd pas in augustus 2005 gekocht voor 200.000 euro. Voor die datum waren ze bezig onder de naam Thefacebook.com.”
De Nederlander zegt bij de keuze voor een domeinnaam niet geïnspireerd te zijn door het Amerikaanse sociale netwerk. “We hebben de naam zelf verzonnen. Ik kan er weinig aan doen als iemand daarna de .com-versie gaat uitbaten en een miljoenenbedrijf wordt”. Volgens Bird & Bird hadden de Amerikanen in juli 2005 al de rechten en het merkrecht op Facebook.
De Nederlander wacht met spanning op de uitspraak van het WIPO. “Het zou heel treurig zijn als een domein op zo’n makkelijke manier van je kan worden afgenomen. Bedrijven als Facebook hebben zoveel geld, die kunnen je kapotprocederen. Ik heb dat geld niet.”
Spinning tot soortnaam verworden
Rechtbank 's-Gravenhage, 29 april 2008. Mad Dogg Athletics, Inc. tegen Batavus B.V.
Mad Dogg is houder van de merken SPIN, SPINNER en SPINNING. Zij gebruikt deze merken voor fietsfitness, ooit bedacht door de Amerikaan Johnny Goldberg. Batavus verkoopt een fiets onder de naam Ultimate Spinning en gebruikt tevens van het woord spinner. Mad Dogg is van mening dat Batavus inbreuk maakt op haar merkrechten.
Batavus verweert zich door te stellen dat de merken van Mad Dogg soortnamen zijn geworden en dat zij daarom geen rechten aan de merken kan ontlenen. Immers, wanneer een merk door toedoen of nalaten van een merkhouder tot een soortnaam verwordt, kunnen de merkrechten door de rechter vervallen worden verklaard.
De rechtbank honoreert het verweer van Batavus: de merkrechten van Mad Dogg zijn soortnamen geworden, echter niet door toedoen of nalaten van Mad Dogg zelf. De merkrechten worden dus niet vervallen verklaard, maar hebben wel een (zeer) geringe beschermingsomvang. Alhoewel Mad Dogg dus een geldig merk heeft, maakt Batavus geen inbreuk.

ga naar boven
