/Merkregistratie bij het Benelux Merkenbureau
Merkregistratie bij het Benelux Merkenbureau2018-10-01T10:33:53+01:00

MERKREGISTRATIE BIJ HET BENELUX MERKENBUREAU

Productnaam, bedrijfsnaam of beeldmerk verzonnen? En nu wilt u aan de slag met uw merk in Nederland, België of Luxemburg? Het is van groot belang dat u uw merk eerst laat registreren bij het Benelux Merkenbureau (BBIE). Met een merkregistratie krijgt u het alleenrecht op uw merk en kunt u bezwaar maken tegen overeenstemmende merken, handelsnamen en domeinnamen. Om uw merk te registreren in één van deze landen (of in allemaal) is een merkregistratie bij het Benelux Merkenbureau nodig.

Wilt u een merk registreren in de Benelux? Meer informatie over een merkregistratie in de Benelux via Knijff? Of over het Benelux Merkenbureau (BBIE)? U leest het hier!

NEEM CONTACT OP

MERK REGISTREREN IN DE BENELUX MET KNIJFF

Wilt u een merk registreren in de Benelux? Dat laat u het beste doen door Knijff. De merkenadviseurs van Knijff zorgen ervoor dat alle zaken geregeld zijn die bij een registratie van een merk bij het Merkenbureau Benelux komen kijken.

Onze merkenadviseurs registreren al jaren merken bij het Benelux Merkenbureau (ook wel Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, of BBIE). Door deze ruime ervaring kennen we de procedures van een Benelux merkregistratie van binnen en buiten. Uw merk is bij Knijff gegarandeerd in goede handen.

NEEM CONTACT OP

MEER OVER KNIJFF MERKENADVISEURS

Knijff is ervaren

Knijff is expert op het gebied van het registreren en bewaken (de bescherming) van merken, vormgeving en bedrijfsnamen. Alle merkenadviseurs samen hebben meer dan 200 jaar ervaring in dit vakgebied. Knijff werkt dan ook alleen met zeer ervaren merkenadviseurs. Specialisten met specifieke vakkennis en een feilloos merkeninzicht. Hun merkintuïtie laat hen nooit in de steek. De merkenadviseurs van Knijff zijn ondernemers die elkaar scherp houden en het merk Knijff blijven ontwikkelen.

Knijff is persoonlijk

Knijff is een adviesbureau dat sterk gericht is op de klant. Eén van de grootste merkenbureaus van Nederland, maar wel met een persoonlijk tintje. Samen met u een geweldig resultaat bereiken, dat is waar het om draait. Daarom vindt Knijff het belangrijk om goed te luisteren naar de wensen en behoeften van haar klanten. En om te overleggen over welke vorm van registreren en bewaken voor uw merk de optimale bescherming biedt. Zo krijgt elk merk de beste merkbescherming.

Knijff kan als geen ander lastige vraagstukken oplossen

Heeft u ingewikkelde vragen over, of problemen met uw merk? Knijff heeft de expertise om het antwoord te geven op lastige juridische vraagstukken. Kennis die verworven is door intensieve scholing, jarenlange ervaring, omvang en diversiteit van klanten. Voor Knijff bestaat er geen mooiere uitdaging dan het oplossen van al uw vraagstukken.

Knijff is innovatief

Knijff is een voorloper op het gebied van merkbescherming. Wordt u klant bij Knijff, dan profiteert u van slimme IT-oplossingen, zoals OTMIS (hét online managementsysteem voor uw merken), zelfontwikkelde bewakingssystemen, en Multisearch® (voor wereldwijd online merkonderzoek).

Knijff werkt voor spraakmakende en gezichtsbepalende merken

Grote en bekende merken vertrouwen op Knijff. Wij werken voor spraakmakende klanten en gezichtsbepalende merken, zoals Marktplaats, Efteling en KNVB. Knijff helpt mee aan het sterk maken en houden van deze merken.

NEEM CONTACT OP

WAAROM EEN MERKREGISTRATIE?

Voordat u brochures print, of uw bedrijfsnaam op het pand laat zetten, is het belangrijk om uw merk te laten registeren bij het Benelux Merkenbureau. Onderschat het belang van een merkregistratie niet. Alleen het gebruik van een merk levert u geen merkrecht op. Als u uw merk niet registreert, dan riskeert u dat uw merk wordt ingenomen door iemand anders. Uw investeringen zijn dan voor niets geweest.

Door uw merk te registreren, verkrijgt u het alleenrecht op uw merk. Dit merkrecht geeft u de macht om op te treden tegen merkinbreuk. Om anderen te verbieden om uw merk, of een merk dat erop lijkt, te gebruiken of te registreren voor dezelfde of soortgelijke producten of diensten. Anders gezegd, u kunt dan bezwaar maken tegen overeenstemmende merken, handelsnamen en domeinnamen.

NEEM CONTACT OP

VERSCHIJNINGSVORMEN VAN MERKEN

Een merk is een teken waarmee u uw producten of diensten onderscheidt van die van uw concurrenten. Er zijn verschillende vormen van merken (tekens) die te registreren zijn, zoals bedrijfsnamen, productnamen, logo’s en vormen van producten of verpakkingen (zoals een Coca-Colaflesje). Maar denk ook aan speciale schrijfwijzen, zoals de schuine ‘e’ in de naam van Heineken. Of slagzinnen. Ook kunt u cijfer- en lettercombinaties, portretten, klanken en kleuren registreren.

Er is wel een belangrijke eis verbonden aan een merkaanvraag: een merk moet onderscheidend vermogen hebben. Elk teken, waaraan producten of diensten kunnen worden herkend, en waardoor ze onderscheiden kunnen worden van andere producten of diensten, kan als merk geregistreerd worden.

Wat wilt u registreren als merk?

 • Bedrijfsnaam

 • Productnaam

 • Logo

 • Cijfer- en lettercombinatie

 • Speciale schrijfwijze

 • Vorm van product of verpakking

 • Portret

 • Klank

 • Slagzin

 • Kleur

Heeft u vragen over het registreren van deze verschillende vormen van merken? Wilt u uw merk registreren of weten of uw merk aan de eisen voldoet?

NEEM CONTACT OP

MERKREGISTRATIE BENELUX BIJ HET BENELUX MERKENBUREAU (BBIE)

Wilt u uw merk registreren in Nederland, België of Luxemburg? Dan moet uw merk geregistreerd worden bij het merkenbureau voor de Benelux, het BBIE.

Een merkregistratie voor Nederland alleen is niet mogelijk. Nederland valt onder de Benelux-landen en deze landen zijn georganiseerd onder één merkverdrag. U verkrijgt dus automatisch een merkrecht in de gehele Benelux.

Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom

Het BBIE is de officiële instantie in de Benelux voor de registratie van merken en modellen. Daarnaast kan het BBIE het bestaan van een idee op een bepaalde datum vastleggen in een i-DEPOT. Het BBIE is onderdeel van de Benelux-Organisatie voor de Intellectuele Eigendom (BOIE), een internationale organisatie die onder toezicht staat van een Raad van Bestuur. In deze raad zitten vertegenwoordigers van de drie Benelux-landen.

De Benelux-Organisatie heeft de volgende taken:

 • De uitvoering van het verdrag en het reglement.

 • De bevordering van de bescherming van merken en tekeningen of modellen in de Benelux.

 • De uitvoering van aanvullende taken die de Raad van Bestuur aanwijst.

 • Voortdurende evaluatie en indien nodig, aanpassing van het Benelux-recht inzake merken en tekeningen of modellen.

Wilt u meer informatie over hét merkenbureau voor de Benelux? Bekijk dan de site van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.

Intellectueel Eigendom

Wat betekent Intellectueel Eigendom? Dit is een verzamelnaam voor rechten op creaties zoals uitvindingen, merken, vormgeving, muziek, teksten, enzovoort. Er zijn verschillende rechten die creaties beschermen, zoals het merkenrecht, auteursrecht of octrooirecht.

Meer informatie over het registreren van uw merk bij het Merkenbureau Benelux?

NEEM CONTACT OP

MERKREGISTRATIE BUITEN DE BENELUX

Heeft u plannen om met uw merk naar het buitenland (buiten Nederland, België en Luxemburg) te gaan? Dan moet u uw merk registreren in één van deze buitenlandse registers:

Europese merkregistratie

Door middel van één registratie beschermt u uw merk in de hele Europese Unie. De Europese merkregistratie dekt 28 landen en wordt automatisch uitgebreid met nieuwe Europese Lidstaten.

Internationale merkregistratie

Deze merkregistratie beperkt zich niet alleen tot de Europese Unie. Dit systeem is er om een merk in meer dan 80 landen te laten registreren.

Nationale merkregistratie

Met dit systeem is het mogelijk om uw merk te registreren in de landen die niet zijn aangesloten bij het Internationale verdrag. Door middel van een lokale agent van Knijff, wordt uw merk ingediend in het land waar u uw merk gaat gebruiken.

Benieuwd welke landen er onder een Europese, Internationale en Nationale merkregistratie vallen?

NEEM CONTACT OP

MERKBESCHERMING BENELUX MET MERKBEWAKING

Een goede merkbescherming in de Benelux begint bij het registreren van uw merk bij het Benelux Merkenbureau (BBIE). Maar om uw merk daarna maximaal te beschermen, moet uw merk ook actief bewaakt worden. Merkbewaking maakt uw merkbescherming in de Benelux compleet.

Naast merkregistraties biedt Knijff u ook merkbewaking in de Benelux aan. Hiervoor hebben we speciale bewakingssystemen ontwikkeld, die merkinbreuk in de Benelux opsporen. Zodra er een inbreukmakend merk wordt aangevraagd in de Benelux, dan nemen wij gelijk contact met u op. Dit maakt het mogelijk om direct op te treden en de financiële gevolgen te beperken. Wij sporen merkinbreuk op, maar u als merkhouder moet uw merk zelf verdedigen.

Knijff heeft 4 typen bewaking:

Woordmerkbewaking

Alle merken die lijken op de woordelementen van uw merk worden gerapporteerd.

Beeldmerkbewaking

Alle merken die lijken op de beeldelementen van uw merk worden gerapporteerd.

Handelsnaambewaking

Alle handelsnamen die lijken op het woordelement van uw merk of handelsnaam worden gerapporteerd.

Domeinbewaking

Alle nieuwe domeinnamen die lijken op het woordelement van uw merk worden gerapporteerd.

Als uw merk in het buitenland geregistreerd is of gebruikt gaat worden, dan heeft u een Europese of een wereldwijde bewaking nodig.

Wilt u meer informatie over de bewakingssystemen van Knijff?

NEEM CONTACT OP

VEELGESTELDE VRAGEN

Is een merkregistratie hetzelfde als een merk aanvragen?

Vaak bestaat er verwarring over registreren en aanvragen, maar er zit geen groot verschil in. Registreren staat gelijk aan het indienen van een aanvraag tot registratie.

Waarom moet een merk geregistreerd worden?

Door uw merk te registreren, verkrijgt u het alleenrecht op uw merk. Een merkrecht geeft u de macht om op te treden tegen merkinbreuk en maakt het mogelijk om bezwaar te maken tegen overeenstemmende merken, handelsnamen en domeinnamen.

Wat zijn de verschijningsvormen van merken?

De verschijningsvormen van merken zijn: bedrijfsnamen, productnamen, logo’s, cijfer- en lettercombinaties, speciale schrijfwijzen, vormen van producten of verpakkingen, portretten, klanken, slagzinnen en kleuren. Elk teken, waaraan producten of diensten kunnen worden herkend, en waardoor ze onderscheiden kunnen worden van andere producten of diensten, kan als merk geregistreerd worden.

Een merk registreren in de Benelux, wat houdt dat in?

Als u uw merk laat registreren in de Benelux, dan krijgt u het alleenrecht op uw merk in Nederland, België en Luxemburg. Deze landen zijn georganiseerd onder één merkverdrag. Als u uw merk wilt gebruiken in één van deze landen (of in allemaal) dan heeft u een Benelux merkregistratie nodig bij het Benelux Merkenbureau. Alleen een merkregistratie in Nederland is dus niet mogelijk. U krijgt automatisch merkrechten in de gehele Benelux. Naast een Benelux merkregistratie is er een Europese, Internationale en Nationale merkregistratie. Dit zijn registratiesystemen die u nodig heeft als u met uw merk buiten de Benelux gaat.

Bij welke instantie wordt mijn merk geregistreerd bij een merkregistratie in de Benelux?

Uw merk wordt geregistreerd bij het Benelux Merkenbureau (het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, of BBIE). Het Benelux Merkenbureau is de instantie in de Benelux voor de registratie van merken en modellen. Daarnaast kan het Benelux Merkenbureau het bestaan van een idee op een bepaalde datum vastleggen in een i-DEPOT. Het BBIE is onderdeel van de Benelux-Organisatie voor de Intellectuele Eigendom (BOIE), een internationale organisatie die onder toezicht staat van een Raad van Bestuur. In deze raad zitten vertegenwoordigers van de drie Benelux-landen.

Waarom moet ik mijn merk bewaken in de Benelux?

Voor een volledige merkbescherming in de Benelux, moet uw merk ook bewaakt worden. U heeft dan niet alleen het merkrecht in handen, maar krijgt ook een alert als iemand anders een overeenstemmende merknaam registreert. Hier kunt u dan tijdig tegen optreden.

Bij Knijff heeft u alles onder één dak, zowel de merkregistratie als de bewaking van uw merken. Wij hebben speciale bewakingssystemen ontwikkeld, die merkinbreuk in de Benelux opsporen.

Wat doet Knijff naast merkbescherming in de Benelux nog meer?

Naast het registreren en bewaken van merken, biedt Knijff ook merkonderzoek aan. Met een merkonderzoek kunt u de beschikbaarheid van uw merk laten onderzoeken. Het is verstandig dit te doen, voordat u uw merk laat registreren. Zo weet u zeker dat u geen merkinbreuk pleegt. Knijff is de perfecte kandidaat voor deze klus, omdat we gebruik kunnen maken van uitstekende onderzoekssystemen. U kunt bij Knijff ook terecht voor namaakbestrijding en voor diensten die verwant zijn aan de bescherming van uw merk- of modelrechten. Bijvoorbeeld het laten doorlichten van uw merkenportfolio of advies over uw auteursrecht. Bekijk hier onze diensten.

NEEM CONTACT OP

Voor merkbescherming zijn details cruciaal, daarom geven wij advies op maat wanneer, wat en waar moet worden geregistreerd.

IS UW MERK AL BESCHERMD?

Wilt u meer informatie over merkbescherming?

0294 490 900
NEEM CONTACT OP
VERBREED UW KENNIS
MAAK KENNIS MET ONZE ADVISEURS
Deze website maakt gebruikt van cookies en diensten van derden. Lees onze privacy- en cookieverklaring. Ok