DE VERSCHILLENDE MERKREGISTRATIESYSTEMEN BREDER UITGELEGD

In principe is merkrecht nationaal, per land, geregeld. Gelukkig is er een aantal registratiesystemen om een merk in meerdere landen tegelijk te registreren. Afhankelijk van uw territoriale belangen en andere zaken, zoals budget, tijdsplanning en eventueel obstakels die uit een merkbeschikbaarheidsonderzoek naar voren zijn gekomen, kan uw merkenadviseur u adviseren over de beste registratiestrategie voor u. Hieronder kunt u meer lezen over de verschillende soorten registraties om een merk te registeren.

Benelux merkregistratie

Dit is een registratie in Nederland, België en Luxemburg die door de merkeninstantie in de Benelux wordt behandeld. De doorlooptijd is gemiddeld drie tot vier maanden. Eerst wordt het merk beoordeeld, waarna derden gedurende twee maanden oppositie (officieel bezwaar) kunnen indienen. Gebeurt dit niet, dan wordt het merk definitief geregistreerd.

Europese merkregistratie

De Europese merkregistratie geeft bescherming in alle lidstaten van de Europese Unie. Een aantrekkelijke optie, want zo heeft u in één keer in een groot gebied merkbescherming. De doorlooptijd is gemiddeld vijf tot zes maanden. Eerst wordt het merk beoordeeld, waarna derden gedurende drie maanden oppositie kunnen indienen. Gebeurt dit niet, dan wordt het merk definitief geregistreerd.

De Europese registratie heeft wel een nadeel: hij is ondeelbaar. Als iemand succesvol bezwaar maakt – en dit kan al op basis van één nationaal merk in bijvoorbeeld Frankrijk – dan gaat de hele Europese merkregistratie niet door. Niet in Frankrijk en ook niet in de rest van de EU. U begrijpt dus dat het heel belangrijk is om eerst grondig merkonderzoek te laten doen om te bekijken of het merk ook daadwerkelijk overal beschikbaar is.

Internationale merkregistratie

Ook dit is een (kosten)efficiënte registratievorm. Feitelijk is het een bundeling van nationale aanvragen die in één keer wordt ingediend. Veel landen zijn lid van dit systeem, zoals Amerika, Rusland, Zwitserland, Japan en China, maar ook de Europese Unie kan als registratiegebied worden gekozen. De doorlooptijd van een Internationale merkregistratie is drie maanden, waarna de nationale procedures beginnen. Het merk wordt dan per land naar nationaal recht beoordeeld. Deze beoordeling kan leiden tot een weigering van het merk voor een bepaald land (tot 18 maanden na de registratie van de Internationale registratie).

Gelukkig zijn de meeste weigeringen te verhelpen. Ook is een voordeel van de Internationale registratie dat een weigering in het ene land geen gevolgen heeft voor uw merkregistratie in een ander land.

Nationale merkregistratie

Een aantal landen is geen lid van het systeem van de Internationale registratie en is evenmin een EU-lidstaat. Voor deze landen is een nationale merkregistratie de enige optie. Deze registraties worden via het agentennetwerk van Knijff Merkenadviseurs direct bij de merkeninstantie van dat land ingediend.

Wilt u meer lezen over merkregistratie in het buitenland, lees dan onze blogs Een merk registreren in het buitenland, hoe gaat dat? en Een wereldwijde merkregistratie bestaat niet.

Of bekijk onze video Met uw merk de grens over. Wat zijn de consequenties? voor meer uitleg over merkregistratie in het buitenland.

Bij het registreren van een merk in het buitenland komt heel wat kijken. Gelukkig zijn er merkenadviseurs voor wie het merkenrecht gesneden koek is en die u graag helpen bij het onderzoeken, registreren en bewaken van uw merk. Bij Knijff werken ruim zeventig professionals elke dag aan duizenden merken wereldwijd. Dat doen wij natuurlijk ook heel graag voor u.

Wilt u uw merk professioneel laten registreren? Neem dan contact op met een merkenadviseur.