Merkbescherming voor artiesten

Your name is your fame, protect it!

Muziek is grenzeloos. Met de komst van onder meer YouTube en Spotify spelen muzikale grenzen, maar ook landsgrenzen geen rol meer. Om op te vallen tussen de duizenden artiesten moet je als muzikant onderscheidend zijn. Zowel met je muziek als met een onderscheidende band- of artiestennaam, zodat iedereen jouw muziek kan vinden. Om dat te bereiken, is een goede bescherming van je naam cruciaal.

Knijff is een adviesbureau gespecialiseerd in merkbescherming voor artiesten. Met onze expertise in de muzieksector helpen wij vele DJ’s en bands met de bescherming van hun namen en logo’s. Voor zowel beginnende bands als wereldberoemde acts hebben wij manieren om namen, logo’s en andere onderscheidingstekens te beschermen. Bovendien hebben we een groot, wereldwijd netwerk van advocaten die je kunnen bijstaan in geval van een conflict.

Laat je goed adviseren

Jeroen Lallemand //
Senior Business Developer Manager

Arnaud Bos //
Partner & Merkenadviseur

Erik Stegeman //
Partner & Merkenadviseur

Begin de gratis merkencheck

Wil je snel weten of jouw naam al geregistreerd is? Laat dan de gratis merkencheck door ons uitvoeren. Je weet dan binnen één werkdag of het merk al is geregistreerd. In onze e-mail ontvang je dan de mogelijkheden om uitgebreider merkonderzoek te doen en een stappenplan voor het registreren van het merk met de daaraan verbonden kosten.

Muziekcases

Lees over de cases van Hooverphonic en DJ Joris van Doorn.

Onze klanten

Merkregistratie: voor wie?

Naambescherming wordt aanbevolen voor zowel beginnende muzikale talenten als voor gevestigde muzikanten. Bands, DJ's, solo artiesten: ze hebben allemaal baat bij de allerbeste merkbescherming.

  • Bedenk een onderscheidende artiestennaam
    Als beginnend artiest moet je een onderscheidende naam bedenken. Eén die niet alleen bij jou en je muziek past, maar die ook juridisch beschikbaar is zodat je geen inbreuk maakt op andere artiesten.

    Het registreren van een bandnaam of artiestennaam als handelsmerk
    Heb jij een opvallende bandnaam of DJ-naam bedacht? Knijff registreert het graag voor jou. Registratie in eigen land is vaak voldoende om mee te beginnen. Als je wereldwijd beroemd wordt, is het mogelijk (gedurende eerste 6 maanden) om met voorrang jouw naam in het buitenland te beschermen. Dit betekent dat jouw naam in het buitenland met terugwerkende kracht beschermd is tot het moment van de eerste aanvraag.

    Registreer altijd merken voor producten en diensten.
    Het voorkomt dat andere muzikanten jouw naam gebruiken voor dezelfde producten of diensten, waardoor jouw publiek in verwarring wordt gebracht.

  • Een bandnaam of artiestennaam beschermen
    Alle muzikanten hebben er baat bij om hun artiestennaam te registreren, vooral de al bestaande bands.

    Maak je geen zorgen als je dat nog niet hebt gedaan. Je kunt je naam nog steeds beschermen. Merkregistratie brengt veel voordelen met zich mee.

    Belangrijke overwegingen
    Bij het beslissen waar we de registratie zullen aanvragen en voor welke producten en diensten, zullen we naar twee dingen kijken: de landen waar je optreedt en jouw producten. Ook voor merchandise moeten artiestennamen worden beschermd, waardoor je jouw merk op t-shirts, truien, petten of andere producten kunt gebruiken. Als gevestigd artiest zul je met dit alles rekening moeten houden.

    Bij het bepalen van de beschermingsstrategie bespreken wij met jou waar je jouw naam beschermd wilt hebben. Dit is afhankelijk van waar je gaat optreden. Wij kunnen dan ook bepalen welke producten voor je belangrijk zijn om te beschermen en welke niet. Als we dit eenmaal hebben vastgesteld, weten we hoe we jouw merk moeten beschermen.

  • Bescherm jouw DJ-naam

    Als vaste deelnemer van Amsterdam Dance Event (ADE) hebben wij de dancescene zien groeien. Veel van de DJ's waar we voor werken breiden uit en reizen de wereld rond voor de beste optredens.

    Het is van cruciaal belang dat DJ's hun merken, namen en andere onderscheidende elementen beschermen om hun inkomsten uit merchandising- en licentieovereenkomsten veilig te stellen.

    Belangrijke overwegingen

    • Bij het beslissen waar we de registratie zullen aanvragen en voor welke producten en diensten, zullen we naar twee dingen kijken: de landen waar je optreedt en jouw producten. Ook voor merchandise moeten artiestennamen worden beschermd, waardoor je jouw merk op t-shirts, truien, petten of andere producten kunt gebruiken. Als gevestigd artiest zul je met dit alles rekening moeten houden.

    • Bij het bepalen van de beschermingsstrategie bespreken wij met jou waar je jouw naam beschermd wilt hebben. Dit is afhankelijk van waar je gaat optreden. Wij kunnen dan ook bepalen welke producten voor je belangrijk zijn om te beschermen, en welke niet. Als we dit eenmaal hebben vastgesteld, weten we hoe we jouw merk moeten beschermen.

& meer over merkregistratie

De muziek Q & A

  • Een goede merkbescherming levert je heel wat voordelen op. Het is daarom verstandig om je artiestennaam als merk te registreren. De belangrijkste voordelen van een merkregistratie lees je hier:

    Registratie levert je een (merk)recht op

    Met een (merk)recht verzeker je jezelf ervan dat jij als enige de betreffende naam mag gebruiken. Het geeft je de mogelijkheid om op te treden tegen gebruik van dezelfde of een sterk gelijkende naam door een ander. Voorkom dat iemand anders (zelfs iemand die later was met de naam) je beschuldigt van merkinbreuk en via een klachtenprocedure jouw muziek van Spotify af laat halen!

    Je naam is beschermd tegen verwarringwekkende andere namen

    Laat je je band of DJ-naam vastleggen als merk, dan voorkom je dat andere bands of DJ’s muziek kunnen maken onder dezelfde of een overeenstemmende naam. Zo voorkom je dat je publiek in verwarring raakt. Het is per slot van rekening niet fijn als het publiek denkt dat je rock maakt terwijl je een jazzband hebt.

    Met een merkrecht kun je je naam in licentie geven

    Zonder merkrecht heb je niets om te licentiëren. Vandaar dat bands zoals U2 en de Rolling Stones hun merkbescherming aan alle kanten hebben dichtgespijkerd. Licentie-inkomsten vormen een groot deel van hun inkomsten.

    Je naam is beschermd tegen namaak

    En dat is goed nieuws! Want namaak is een groeiend probleem, ook voor bands die net doorbreken. Je artiestennaam registreren is van groot belang als je hiertegen wilt optreden.

  • Je bandnaam of DJ-naam bescherm je via het merkenrecht. Voor merkbescherming is registratie vereist. Een volledige merkbescherming bestaat uit 3 stappen waarbij over het algemeen geldt: hoe aparter en origineler je naam, hoe groter de kans dat hij beschikbaar is en je hem zonder problemen kunt registreren, gebruiken en verdedigen.

    Stap 1: Knijff onderzoekt of jouw artiestennaam nog vrij is voor registratie

    De eerste stap in het registratieproces is het uitvoeren van een merkonderzoek. Daarin wordt onderzocht of jouw artiestennaam al voorkomt in de merkenregisters. Alleen dan weet je zeker dat je door het gebruik van je naam geen inbreuk maakt op de rechten van andere muzikanten. Tijdens het merkonderzoek kijken we ook in speciale registers en encyclopedieën met artiestennamen. En we bekijken of de door jou voorgestelde band- of DJ-naam al in gebruik is op populaire sites zoals Last.fm en Soundcloud, die door veel muzikanten gebruikt worden. Dat is het voordeel van een merkenadviseur met kennis van de muziekbranche. Laat elke muzikant zijn naam eerst onderzoeken voordat hij deze laat registreren? Het antwoord is nee, maar om vervelende situaties te voorkomen zou het eigenlijk wel moeten.

    Zo maakte het gelegenheidsbandje van Scarlett Johansson en Este Haim (The Singles) een valse start toen de naam al bleek te bestaan. En door eerst onderzoek te doen, voorkwamen de Spice Girls grote problemen. Hun aanvankelijke naam ‘Spicy Girls’ bleek namelijk een pornosite. Niet best als je een tienerpubliek probeert aan te boren.

    Stap 2: Knijff registreert jouw artiestennaam in de merkenregisters

    Is je artiestennaam nog vrij? Dan kun je deze als merk registreren voor bepaalde producten of diensten. Verstandig om te doen, want een merkregistratie geeft je het exclusieve recht op jouw naam, waardoor je bijvoorbeeld kunt optreden tegen een Spotify-claim. Merkregistratie gaat bijna overal per land. Het is daarom belangrijk dat je weet in welke landen je jouw naam wilt beschermen. Je wilt voorkomen dat je in een land een andere naam moet verzinnen, omdat er al een band met dezelfde naam bestaat. Helaas komt dit regelmatig voor. Zelfs artiesten die al eerder waren met een naam, moeten deze soms toch veranderen.

    Zo heet de Engelse band ‘Suede’ in Amerika ‘The London Suede’, omdat er in de VS al een andere ‘Suede’ bestaat. Uiteraard was de band hier niet blij mee. En ook boyband One Direction bleek een naamgenoot te hebben. Zij troffen een schikking met punkband One Direction, maar niet elke muzikant heeft de middelen om dit te doen. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Omdat budget vaak een belangrijk uitgangspunt is bij naamsbescherming, helpt Knijff je om hier handig mee om te gaan. We adviseren je graag over welke beschermingsstrategie voor jou het beste is.

    Stap 3: Knijff bewaakt jouw artiestennaam tegen inbreuk

    Heb je je band- of DJ-naam eenmaal geregistreerd, dan is het van groot belang dat je jouw naam door Knijff laat bewaken tegen inbreukmakers. Wij houden voor jou de registers in de gaten om te zien of iemand een soortgelijke naam registreert voor dezelfde producten of diensten. Als dit gebeurt, dan brengen we je gelijk op de hoogte en kijken we of er actie nodig is. Misschien heb je niet direct bezwaar tegen andere bands, maar als het moet wil je wel kunnen optreden tegen mensen die op jouw succes willen meeliften.

    Zo was Deadmau5 niet te spreken over Deadmouse; een musical over een muis die DJ wilde worden. Toen bleek dat het om een parodie ging, mocht de musical met wat disclaimers toch doorgaan. Als bekende DJ of band wil je dit soort creatieve uitingen kunnen controleren, zonder uiteraard tegen alles in te gaan. Vooral mensen met kwade bedoelingen wil je voor zijn. Dat lukte LMFAO helaas niet, zij waren duidelijk te laat: hun merk was al door een Spanjaard gekaapt. Frustrerend, want nu moeten ze dure juridische acties starten.

    Bij Knijff ben je in goede handen. We hebben niet voor niets een mooi klantenbestand vol bands en DJ’s! Wil je meer weten of je artiestennaam vastleggen? Neem contact op met onze muziekexpert en laat je adviseren over het onderzoeken, registreren en bewaken van je artiestennaam.

  • In de muziekbranche geldt nog meer dan elders: je moet je kunnen onderscheiden van de duizenden bands, DJ’s en andere muzikanten. Dit doe je door een eigen, unieke geluid te laten horen. Naast de kwaliteit van je muziek (die voor kenners voorop staat) speelt ook je band- of DJ-naam een belangrijke rol. Daaraan kunnen je fans, en potentiële nieuwe fans, je herkennen. Het helpt ze om jou te vinden op onder meer Spotify en Apple Music. Je band- of DJ-naam beschermen is daarom van groot belang dus laat je artiestennaam vastleggen!

    Bands, DJ’s en andere muzikanten hebben vaak onderscheidende logo’s. Ons advies is om die ook te beschermen. Zo hebben de Rolling Stones hun logo met de tong geregistreerd. Iconisch en net zo herkenbaar als hun naam zelf.

    Als je een aparte look hebt die het goed doet als merchandise, dan kun je die ook beschermen. Zo zijn de KISS-gezichten als merk beschermd. Naast je naam, logo en looks zijn er talloze andere onderscheidende elementen om te beschermen (portretten bijvoorbeeld). Voorkom dat anderen hier misbruik van maken!