WIE MOET ZIJN ARTIESTENNAAM BESCHERMEN?

Beginnend muzikaal talent én gevestigde artiesten, bands en DJ’s, allen hebben baat bij een passende merkbescherming.

BEGINNENDE ARTIESTEN

Een bandnaam of artiestennaam bedenken 

Een goede artiestennaam verzinnen, daar begint het allemaal mee. Als beginnend artiest zul je daarover na moeten denken. Een naam moet niet alleen passen bij jou en je muziek, maar moet ook beschikbaar zijn, zodat je geen inbreuk maakt op andere artiesten. Of zij op jou.

Bandnaam of artiestennaam als merk registreren

Heb je een goede bandnaam of DJ-naam bedacht, dan kun je deze door Knijff laten registreren. Vaak is registratie in de Benelux al genoeg. Mocht je wereldwijd doorbreken, dan kunnen we de naam met prioriteit in het buitenland beschermen. De bescherming in het buitenland werkt dan terug tot het moment van indienen van je Benelux-merk.

Registreren doe je altijd voor bepaalde producten of diensten. Na registratie verkrijg je een merkrecht en vanaf dat moment mogen andere artiesten jouw naam niet meer gebruiken voor de producten of diensten waarvoor je naam geregistreerd is. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat een andere band met een soortgelijke naam verwarring zaait onder je publiek. Vergeet dus niet om je artiestennaam vast te leggen!

Meer weten over het registreren van je artiesten- of bandnaam?

GEVESTIGDE ARTIESTEN

Een bandnaam of artiestennaam beschermen 

Elke artiest heeft baat bij de bescherming van zijn artiesten- of bandnaam. Zeker als gevestigd artiest. Heb je je naam nog niet beschermd, dan is het meestal nog niet te laat. Je verkrijgt bescherming door je artiestennaam als merk te registreren. De voordelen van een merkregistratie lees je hier.

Belangrijke overwegingen 

Als gevestigd artiest zul je goed naar twee zaken moeten kijken: waar ben je bekend en wat verkoop je allemaal onder je naam. Deze twee zaken bepalen waar wij je merkrecht gaan aanvragen en voor welke producten en diensten. Naast de diensten van een band zal het merk vaak ook worden beschermd voor merchandise producten. Je kunt je merk dan gebruiken op t-shirts, truien, petjes of andere producten.

Bij het bepalen van de beschermingsstrategie overleggen we graag met je. Bijvoorbeeld over de landen waar je bescherming wilt aanvragen. Dit is afhankelijk van in welke landen je veel gaat optreden, en in welke wat minder. Ook bepalen we welke producten voor jou belangrijk zijn om te beschermen, en welke niet. Zo komen we tot een optimale bescherming van je naam en mogelijk ook andere onderscheidende elementen.

Meer weten over het registreren van je artiesten- of bandnaam?

DJ’S

Je DJ-naam beschermen

Dance wordt elk jaar populairder. Als vaste deelnemer en sponsor van ADE, merken wij dat zelf ook. De vele DJ’s waarvoor wij mogen werken, krijgen het ook steeds drukker en vliegen de hele wereld over voor de mooiste optredens.

Passende merkbescherming is erg belangrijk. DJ’s genereren veel inkomsten uit merchandising en licentie-overeenkomsten. Het is van belang dat de naam of andere onderscheidende elementen beschermd zijn, anders is er weinig om in licentie te geven.

Belangrijke overwegingen 

Knijff zal met jou goed naar twee zaken kijken: Waar ben je bekend en wat verkoop je onder je naam. Dit bepaalt waar we je merkrecht gaan aanvragen en voor welke producten of diensten. Naast de diensten van een DJ, zal het merk ook voor merchandise producten worden aangevraagd. Je kunt het merk dan gebruiken op kleding of andere producten.

Om een goede beschermingsstrategie te bepalen, overleggen we met jou in welke landen je veel gaat optreden, en in welke wat minder. Het is belangrijk om in de juiste landen bescherming aan te vragen. Ook willen we graag weten voor welke producten je je naam wilt laten vastleggen. Door deze vragen te beantwoorden, komen we tot een optimale bescherming van je naam en mogelijk andere onderscheidende elementen.

Meer weten over het registreren van je DJ-naam?

NEEM CONTACT OP MET ÉÉN VAN ONZE MUZIEKEXPERTS

Met onze jarenlange ervaring en expertise in de branche helpen Knijff’s muziekexperts je graag verder.

ONZE MUZIEKKLANTEN