WAAROM MERKBESCHERMING IN DE TUINBOUWBRANCHE?

Voor u als teler of veredelaar is uw product van enorme waarde. Om de concurrentie voor te blijven, wilt u deze waarde zo goed mogelijk beschermen. Naast het kwekersrecht, waarbij de cultivar (als product) wordt beschermd en een rasnaam wordt gekozen, is het van belang dat de handelsaanduiding van een cultivar of herkenbare serie ook bescherming geniet. Dit kan door deze naam als merk te registreren.

WAT IS EEN MERKRECHT?

Merken worden gebruikt om producten of diensten te onderscheiden en ze een eigen karakter te geven. Ze kennen vele verschijningsvormen. Van bedrijfs- of productnaam, tot logo, tekening, stempel, afdruk, vorm, kleur of slagzin.

Door uw merk te registreren in het merkenregister, verkrijgt u een merkrecht. Dit merkrecht betreft een exclusief recht op het gebruik van uw merk voor de ingeschreven waren of diensten. Op basis van uw merkrecht kunt u optreden tegen inbreuk op uw merk. Het gebruik alleen van een merk levert u echter geen merkrecht op! Registratie is dus noodzakelijk voor de verkrijging van uw merkrecht.

WAAROM REGISTREREN?

Merkregistratie verzekert u van het exclusieve recht dat alleen u een bepaald merk mag gebruiken. Het geeft u een machtig wapen om op te treden tegen merkinbreuk. Is uw merk geregistreerd, dan kunt u anderen verbieden om uw merk, of een merk dat erop lijkt, te gebruiken of te registreren voor dezelfde of soortgelijke producten of diensten. Registratie van uw merk is dus cruciaal om de investeringen in uw merk veilig te stellen.

De goodwill van een goed verkopende cultivar is gekoppeld aan de naam waaronder het ras wordt verkocht. Door voor de verkoop te kiezen voor een eigen merknaam in plaats van de reguliere rasnaam, kan bij verbetering van het ras de opgebouwde goodwill worden meegenomen door dezelfde merknaam te gebruiken. De nieuwe cultivar naam hoeft dan niet opnieuw in te burgeren. Wilt u voorkomen dat anderen op deze manier van uw goodwill profiteren, dan is het uiteraard wel essentieel dat de merknaam is geregistreerd.

Een ander voordeel van merkrecht is dat de tijdsduur oneindig is. Een kwekersrecht is 25 of 30 jaar geldig. Na verval van het kwekersrecht kan via het merkrecht de goodwill voor de kweker worden behouden. De teler kan daarnaast een eigen markt opbouwen op basis van een sterk merk.

Tenslotte kan dezelfde merknaam voor hele reeksen van rassen, soorten en eindproducten worden gebruikt, of ze nu taxonomisch verwant zijn of niet. Dit kan interessant zijn als de rassen uit de serie een gemeenschappelijk kenmerk hebben (kleur, smaak, bloeitijd). Wilt u deze naam uniek houden en de vrijheid behouden om in de toekomst meer rassen te kunnen toevoegen, dan is het verstandig de naam van de serie als merk te registreren.

WAAR REGISTREREN?

Registratie van uw merk is zinvol in de landen waar u het merk gebruikt of gaat gebruiken. Het is niet mogelijk om uw merk met één registratie wereldwijd te registeren. U moet uw merk hiervoor in elk land of gebied apart registreren. Er zijn wel verschillende internationale verdragen die registratie in meerdere landen mogelijk maken:

  • Nationale registratie – in elk land waar u belang heeft registreert u uw merk apart.

  • Internationale registratie – een systeem waarmee door middel van één registratie voor meer dan tachtig landen tegelijk bescherming kan worden verkregen.

  • Europese registratie – door middel van één registratie is uw merk in alle landen van de Europese Unie beschermd.

Tijdig registreren is cruciaal, want doorgaans geldt het principe ‘Wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Wat voor u de beste en meest kostenefficiënte manier is hangt af van uw plannen, doelen en budget.

Heeft u vragen over merkbescherming in de tuinbouwbranche?

VIDEO: MERKBESCHERMING IN DE TUINBOUWBRANCHE.

Het beschermen van merken in de tuinbouwbranche is complex en verdient extra aandacht door specialisten. De video laat in twee minuten zien waarom het van belang is om de handelsaanduiding van een plant of bloem als merk te registreren. Ook geeft deze korte video u enkele tips zodat u niet in de valkuilen trapt.

Registratie van uw merk is cruciaal om de investeringen in uw merk veilig te stellen.

NEEM CONTACT OP MET ÉÉN VAN ONZE TUINBOUWEXPERTS

Met onze jarenlange ervaring en expertise in de branche helpen Knijff’s tuinbouwexperts u graag verder.