FAQ merkinbreuk2021-02-25T11:09:54+01:00

FAQ MERKINBREUK

In deze rubriek vindt u antwoorden op vaak gestelde vragen over merkinbreuk. Als uw vragen niet zijn beantwoord, of als u advies wilt over uw specifieke kwestie, neem dan contact met ons op.

IK HEB EEN INBREUKMAKEND MERK GESIGNALEERD. WAT MOET IK DOEN?

Om uw belangen te beschermen is het soms nodig uw merkrecht met hand en tand te verdedigen. Bij een inbreuk zal Knijff eerst bekijken wat uw rechtspositie is. Niet met ellenlange adviezen maar kort en met duidelijke taal. Mocht optreden noodzakelijk zijn dan staat Knijff u terzijde en maakt namens u bezwaar tegen een inbreukmakende merkaanvraag en/of inbreukmakend merkgebruik. Dit doen wij door middel van een sommatiebrief. In veel gevallen komen we dan met de wederpartij tot een schikking. Vaak is er ook een bezwaarprocedure bij de merkeninstantie. Deze zogenaamde oppositieprocedure kent een strakke termijn; snel optreden is daarom noodzakelijk. De merkeninstantie komt dan met een beslissing of het aangevraagde merk wel of niet geregistreerd zal worden. Dit zegt echter niets over het gebruik van het merk. Dat moeten we zelf met de wederpartij regelen. Komen we daar onderling niet uit, dan is er altijd nog de mogelijkheid om de rechter een uitspraak te laten doen. Maar op een rechtszaak zit niemand te wachten. Daarom zullen we er eerst alles aan doen om het conflict minnelijk te regelen. Alle merkenadviseurs van Knijff zijn erkende merkenjuristen voor het Benelux en het Europese merkenbureau en kunnen u vertegenwoordigen in juridische procedures.

Uw merkrecht verdedigen?

IK WORD BETICHT VAN MERKINBREUK. WAT MOET IK DOEN?

Maakt iemand bezwaar tegen uw merk, handelsnaam of domeinnaam? Soms wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Vaak is bijvoorbeeld door middel van een afbakening van belangen een oplossing voorhanden waar beide partijen mee kunnen leven. Knijff heeft ruime ervaring in dit soort conflicten en zal na een analyse u een realistisch en pragmatisch advies geven.

Heeft u hulp nodig bij een merkenconflict?

HOE KAN IK MERKINBREUK VOORKOMEN?

Op merkinbreuk zit niemand te wachten. Helaas is het een illusie om te denken dat inbreuk te voorkomen is. Merken die het goed doen, krijgen nu eenmaal aanhakers. Van groot belang is dat u over een merkregistratie bezit zodat u kunt optreden tegen inbreuk. Zonder registratie, geen rechten! Daarnaast is het belangrijk om inbreuk zo snel mogelijk op te sporen. Dat kan op twee manieren. Uw eigen markt en uw concurrenten goed in de gaten houden is een goed begin. Signaleert u inbreuk, meld dit dan zo snel mogelijk bij ons. Daarnaast is het belangrijk om het merkregister in de gaten te houden op nieuwe inbreukmakende merkaanvragen. Dat kan door middel van bewaking. U krijgt dan een inbreukalert zodra er mogelijke inbreuk wordt aangetroffen en u kunt dan snel actie ondernemen en gebruik maken van speciale bezwaarprocedures.

Wilt u meer weten over de bewakingsdiensten van Knijff?

DE MERKENINSTANTIE MOET TOCH ZORGEN DAT ER GEEN GELIJKEND MERK WORDT GEREGISTREERD?

Er wordt alom gedacht dat een merkeninstantie zoals het Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendom aanvragen van overeenstemmende merken weigert omdat uw merk al eerder is geregistreerd. Helaas is dat niet het geval. U moet zelf tegen overeenstemmende merken optreden. Het goed laten bewaken van uw merk is daarom van essentieel belang. U krijgt dan een alert zodra wij een overeenstemmende merkaanvraag vinden.

Wilt u uw merk laten bewaken?

KAN IK OPTREDEN TEGEN NAMAAK VAN MIJN MERK?

Als u merkt dat uw producten worden nagemaakt dan biedt Knijff uitkomst. Samen met de Stichting Namaakbestrijding (SNB) zorgen wij namelijk voor een actieve bestrijding van namaak.

Wij kunnen u ook helpen bij actieve namaakbestrijding. Als u uw producten aanmeldt bij de douane-instanties (door middel van een “verzoek tot douaneoptreden”) zal de douane specifiek speuren naar producten die inbreuk maken op uw rechten. Deze producten kunnen dan worden tegengehouden zodra ze het land binnenkomen. De afzender of ontvanger van de betreffende lading wordt dan verzocht om de lading af te staan voor vernietiging. Vaak kan daarmee een rechtszaak worden voorkomen! Dit maakt deze aanpak zeer effectief en uiterst kostenefficiënt. Knijff organiseert de douaneacties graag voor u. Wij werken hiervoor samen met React, de non-profit organisatie op het gebied van namaakbestrijding.

Wilt u uw merkrechten optimaal verdedigen tegen inbreuk en namaak?

HEEFT U TE MAKEN MET INBREUK?

Wilt u meer informatie over merkinbreuk?

Go to Top