FAQ OVER MERKBESCHERMING IN DE MUZIEKSECTOR

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over merkbescherming in de muzieksector. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen of wil je een advies dat toegespitst is op jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met onze muziekexpert.

MEER OVER MUZIEK
NEEM CONTACT OP MET ONZE MUZIEKEXPERT

WAT HEB IK ALS ARTIEST AAN EEN MERK?

“Als artiest wil ik mensen blij maken met mijn muziek.” Klinkt herkenbaar? De meeste artiesten spelen niet alleen voor zichzelf, maar voor anderen. Daarom heb je ook een goede en onderscheidende naam nodig. Zodat mensen jou en je muziek kunnen herkennen. Om te voorkomen dat andere artiesten jouw naam ook gebruiken en zo voor verwarring zorgen onder het publiek, kun je je artiesten- of bandnaam als merk registreren. Je krijgt dan meer rechten over je naam dan als je deze bijvoorbeeld alleen als handelsnaam zou gebruiken. Met een merkrecht op zak, kun je anderen verbieden om jouw naam te gebruiken. Een goede merkbescherming voorkomt dus mogelijk een hoop problemen!

Meer weten over het registreren van je artiesten- of bandnaam?

NEEM CONTACT OP

WAAR MOET IK MIJN MERK REGISTREREN?

Wil je je artiestennaam of bandnaam als merk registreren dan moet dit bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) in Den Haag. Deze officiële instantie beheert het merkenregister waar alle aangevraagde merken in geregistreerd staan. Om je naam als merk te registreren moet hij aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet je naam onderscheidend zijn voor de producten of diensten waarvoor hij geregistreerd wordt en mag hij niet beschrijvend zijn. Knijff Merkenadviseurs weet precies welke eisen het BBIE stelt aan een merk. We hebben alles al een keer gezien, we registreren immers al zo lang merken! Registreer je naam daarom via Knijff, dan weet je zeker dat je merkbescherming helemaal goed gaat.

NEEM CONTACT OP

WAT IS EEN GOEDE NAAM?

Een goede bandnaam of artiestennaam is onderscheidend voor de producten of diensten waarvoor hij gebruikt wordt. En een naam mag niet beschrijvend zijn. Zo kan een zingend damestrio niet The Singing Ladies heten, want dat wordt als merk niet geaccepteerd. Je zult dus inventief moeten zijn bij het bedenken van een nieuwe bandnaam of artiestennaam. Kom je er niet uit, of zou je graag een keer advies willen vanuit juridische hoek?

Onze muziekadviseur denkt graag met je mee over een passende naam! Neem gerust contact met ons op en leg je ideeën voor een band- of artiestennaam aan ons voor.

NEEM CONTACT OP

NEEM CONTACT OP MET ÉÉN VAN ONZE MUZIEKEXPERTS

Met onze jarenlange ervaring en expertise in de branche helpen Knijff’s muziekexperts je graag verder.

0294 490 900
NEEM CONTACT OP

ONZE MUZIEKKLANTEN