FAQ OVER MERKBESCHERMING IN DE TUINBOUWBRANCHE
Hier vind u de antwoorden op de meest gestelde vragen over merkbescherming in de tuinbouwbranche. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen of wilt u een advies dat toegespitst is op uw specifieke situatie? Neem dan contact op met één van onze tuinbouwexperts.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN RASNAAM EN EEN MERKNAAM?
Een rasnaam onderscheidt een nieuw en uniek ras van al bestaande rassen binnen dezelfde soort. Het gebruik van deze naam is verplicht bij de verhandeling van uitgangsmateriaal (zaad, stek, bollen, knollen, wortelstokken etc.). Deze verplichting geldt ook als er geen kwekersrecht (meer) op het nieuwe ras rust! U kunt een rasnaam dus niet voor uzelf houden.
Een merknaam onderscheidt de producten van de ene kweker met die van andere kwekers. U kunt zich hiermee dus van anderen onderscheiden, ook al brengt u hetzelfde ras op de markt. Het merk fungeert dan als herkomst-/kwaliteitsaanduiding. Een merknaam kan voor meerdere rassen binnen dezelfde soort worden gebruikt. Ook is het mogelijk om verschillende merknamen voor hetzelfde ras te gebruiken. Een merk mag alleen door de merkhouder of met diens toestemming worden gebruikt. U kunt een merk dus voor uzelf houden! Daarnaast is een merkrecht in theorie oneindig geldig.
IK HEB AL EEN KWEKERSRECHT AANGEVRAAGD, WAAROM HEB IK DAN OOK EEN MERK NODIG?
Het kwekersrecht geeft de houder een monopolie op de verhandeling van uitgangsmateriaal van een bepaald nieuw ras, maar beschermt de naam van dat ras niet. Heeft u dus een mooie naam bedacht die u voor uzelf wilt houden of wilt u wellicht in de toekomst een serie onder deze naam op de markt brengen, registreer deze naam dan als merk. Als rasnaam kunt u dan een code kiezen die commercieel gezien wat minder interessant is.
KAN KNIJFF MIJ HELPEN BIJ DE KEUZE VOOR EEN GOEDE RASNAAM EN MERKNAAM?
Ja, dat kan. Wij kunnen vooraf goed onderzoeken of een bepaalde rasbenaming of merknaam nog beschikbaar is. Hiervoor doen wij onderzoek in zowel het merkenregister als in het rasnamenregister. Heeft u onze hulp nodig bij het uitstippelen van de juiste strategie, dan maken wij graag een afspraak om de mogelijkheden met u door te nemen.
EEN CONCURRENT GEBRUIKT EEN NAAM DIE LIJKT OP MIJN HANDELSAANDUIDING. KAN IK HIER IETS TEGEN DOEN?
Of u hiertegen kunt optreden, verschilt per geval. Een handelsaanduiding geeft geen recht of monopolie op die naam. Heeft u de handelsaanduiding echter als merk geregistreerd, dan is de kans groot dat u hiertegen kunt optreden. Neem voor de mogelijkheden contact op met één van onze tuinbouwexperts.
Registratie van uw merk is cruciaal om de investeringen in uw merk veilig te stellen.