Een bekende naam registreren als merk

Bekende personen vertegenwoordigen waarde. Waarde die soms voor bedrijven wordt ingezet door middel van een sponsorcontract. Een bekendheid kan ook zelf of samen met bedrijven producten op de markt brengen. De naam registreren als merk kan dan een verstandige keuze zijn.

Een merknaam beschermt tegen misbruik
Wat hebben Geert Wilders, Ranomi Kromowidjojo en André van Duin gemeen? Het zijn bekende Nederlanders die hun naam als merk hebben geregistreerd. Voor heel uiteenlopende producten en diensten, dat wel. De reden zal voornamelijk de bescherming van de naam tegen misbruik zijn. Met een merkregistratie op zak kan veel eenvoudiger opgetreden worden tegen ongeoorloofd gebruik van iemands naam.

Kanttekening naam registreren als merk
Er is wel een belangrijke maar. Want na vijf jaar zal het merk moeten worden gebruikt voor de producten en diensten waarvoor het is ingeschreven. Dat is bij André van Duin nog wel het geval (André van Duin geeft onder zijn naam voorstellingen). Maar wordt de naam Geert Wilders als merk gebruikt voor diensten aan derden op het gebied van lobbying? En  ook Ranomi Kromowidjojo zal daadwerkelijk met producten moeten komen wil zij haar merkrecht kunnen handhaven in een merkenrechtelijke kwestie. Het commercieel vermarkten van een naam is dus een belangrijk gegeven. Bekendheid alleen is niet voldoende.

Wilt u een naam registreren van een bekend persoon? Neem dan contact met ons op.