Eerst een Benelux-merk aanvragen of toch direct een Europese merkregistratie?

Mensen denken vaak groot, en dat is goed. Ambitie is gezond! Een aantrekkelijke methode om uw merk in een keer in veel landen te beschermen, is een Europese merkaanvraag. Nederland is onderdeel van de EU en als u met uw merk snel de grenzen overgaat, waarom zou u dan eerst een Benelux-merk aanvragen in plaats van direct een Europese aanvraag doen?

Begin met een Benelux-merk

Bij Knijff adviseren we u om stap voor stap uw merknaam te beschermen en om te beginnen in de Benelux. De Benelux-procedure is een overzichtelijke en relatief snelle procedure waarbij u binnen enkele maanden weet of iemand bezwaar maakt tegen uw merkaanvraag.

Extra beschermingsgrond voor Benelux-merk

Ook kent de merkenwet in de Benelux een extra beschermingsgrond die de Europese merkenwet niet heeft. Dit maakt het mogelijk om op grond van een Benelux-merk in de Benelux op te treden tegen onder meer handelsnamen en domeinnaamregistraties. Op basis van een Europese merkregistratie is dit lastiger. Recentelijk kon het Europese merk Argene om deze reden geen vuist maken tegen de Nederlands handelsnaam Argen-x. Dit is een belangrijk argument om te beschikken over een Benelux-merkrecht.

Nadelen van een Europese merkregistratie

Naast de voordelen van een Europese merkregistratie kent dit systeem ook nadelen. Tegen een Europese merkaanvraag kan uit 28 landen een bezwaar komen. Een nationale merkregistratie van iemand in Portugal zou bijvoorbeeld al roet in het eten kunnen gooien, en ervoor kunnen zorgen dat uw hele Europese merkregistratie niet doorgaat, zelfs als u helemaal geen interesse hebt in de Portugese markt.

Europese merkregistratie en het gebruik van uw merk

U hoeft uw merk niet in elk Europees land afzonderlijk te gebruiken om uw merkrecht in stand te houden, maar u moet er wel rekening mee houden dat alleen gebruik in een klein deel van Nederland waarschijnlijk onvoldoende is om uw merkrecht in stand te houden. Bij een Europese merkregistratie moet u het merk liefst in een aantal landen gebruiken.

Een merk aanvragen is makkelijker met goed advies van Knijff

Wilt u weten of u in uw specifieke situatie beter kunt beginnen met een Benelux-merk of direct baat heeft bij een Europese merkaanvraag?