Nadelen en voordelen Europese merkregistratie

De Europese merkregistratie is een aantrekkelijke registratie: ze dekt een groot aantal landen voor een relatief laag tarief.

Voordelen Europese merkregistratie

De Europese merkregistratie dekt inmiddels 28 landen en wordt automatisch uitgebreid met nieuwe Europese lidstaten. Het grootste voordeel van de Europese merkregistratie is dat uw merk niet in elk land gebruikt hoeft te worden om het merkrecht in stand te houden. Ook vormt dit merkrecht een front tegen namaak die van buiten de Europese Unie naar binnen wordt vervoerd. Een ander voordeel: de relatief lage kosten van een Europese merkregistratie.

Senioriteit
Ook kunt u uw bestaande nationale merkregistraties, in losse Europese lidstaten, opnemen in de Europese merkregistratie. Op deze manier leven de merkrechten voort en blijven de oude beschermingsdata behouden, terwijl u deze merkregistraties niet afzonderlijk meer hoeft te vernieuwen. Dat levert natuurlijk een aantrekkelijke kostenbesparing op zonder dat dit ten koste gaat van de merkbescherming.

Nadelen Europese merkregistratie

Helaas kent het systeem van een Europees merkrecht ook nadelen. Uit elk land kan een bezwaar tegen een Europese merkaanvraag komen. Een nationale merkregistratie van iemand anders in bijvoorbeeld Spanje, kan voor een obstakel zorgen. Aangezien de Europese merkregistratie ondeelbaar is, gaat dan de hele merkaanvraag niet door. Heel vervelend. Hoewel er in zo’n geval wel weer vangnetconstructies zijn.

Tenslotte, een Europees merk moet binnen vijf jaar na registratie in gebruik zijn genomen. Deze eis verplicht u niet uw merk in elk Europees land afzonderlijk te gebruiken, maar het is belangrijk om te onthouden dat een Europese merkregistratie niet voor slechts regionaal gebruik bedoeld is.

Wilt u weten of een Europese merkregistratie interessant voor u is? Neem dan contact met ons op.