Nadelen en voordelen Internationale merkregistratie

Naast een merkregistratiesysteem voor de Benelux en de Europese Unie is er nog een ander systeem om een merk in meerdere landen tegelijk te registreren. De Internationale merkregistratie. Dit systeem geeft niet direct merkrechten over de hele wereld, wat de naam misschien doet vermoeden, maar beperkt zich ook niet alleen tot Europese landen.

Het Internationale systeem kent voor- en nadelen ten opzichte van een Europese merkregistratie. Wat voor uw merknaam de beste route is hangt van veel factoren af en die bespreken wij graag met u.

Voordelen Internationale merkregistratie
Bij het Internationale registratiesysteem is een groot aantal landen aangesloten. Er kan in een keer een registratie in meerdere landen worden gedaan. Dat is prijstechnisch erg aantrekkelijk. De landen die lid zijn bevinden zich overal ter wereld. Denk aan de Verenigde Staten, Japan maar ook de Europese Unie is als lid aangesloten. De Internationale registratie kan later ook worden uitgebreid met nieuwe landen. Een ander belangrijk voordeel is dat bij dit systeem een probleem in een land niet van invloed is op een ander land dat bij de registratie betrokken is.

Nadelen Internationale merkregistratie
De Internationale merkregistratie kan alleen verricht worden als er al een basisregistratie bestaat in een van de aangesloten landen. Voor een Nederlands bedrijf zal dat veelal een Benelux merkregistratie zijn. De eerste vijf jaren is de Internationale merkregistratie dan afhankelijk van de Benelux merkregistratie. Gebeurt er in die periode iets met de Benelux registratie, dan kan dat effect hebben op de Internationale merkregistratie. Ook kunnen sommige merkenbureaus (zelfs van Europese landen) merkregistraties weigeren wanneer het aangevraagde merk lijkt op een ouder merk.

Wilt u weten of een Internationale merkregistratie interessant voor u is? Neem dan contact  met ons op.