Soortnaam

Iedereen hoopt natuurlijk dat zijn merk een ongekend succes wordt. In sommige gevallen kan succes echter ook vervelende consequenties hebben. Wanneer een nieuw product wordt geïntroduceerd en er niet gelijktijdig een soortnaam voor het product wordt bedacht, dan bestaat het gevaar dat de consument het nieuwe product zal aanduiden met de merknaam. De merknaam wordt dan een soortnaam. Denk hierbij aan het merk Aspirine of Vaseline. Deze namen waren ooit een merk maar zijn nu verworden tot soortnaam. Het merkrecht vervalt daarmee.

Hoe te voorkomen?
Bij een nieuw, baanbrekend product moet naast de merknaam een soortnaam geïntroduceerd worden. U loopt daarmee minder risico dat de consument uw merknaam als soortnaam gaat gebruiken. Vaseline had bijvoorbeeld het product als gel of zalf kunnen aanduiden.

Consequent optreden
Consequent optreden tegen derden die uw merknaam als soortnaam gebruiken, is een must. Schrijf het merk altijd met een hoofdletter en gebruik het ®-teken. Gebruik van uw merknaam als soortnaam of werkwoord is uiteraard taboe. Om het merk Google als voorbeeld te nemen: zinnen zoals “googelen” of verbasteringen van het merk, zoals “de googleranking” moeten gemeden worden. Onze suggestie is: “Google® is een erg populaire zoekmachine”.

Wilt u advies hoe uw merknaam geen soortnaam wordt? Neem dan contact met ons op.