Stappenplan merknaam registreren

U heeft een merknaam bedacht voor een bedrijf of een product. Misschien heeft u ook een beeldmerk / logo laten ontwerpen. Hoe nu verder?

Merkonderzoek

Allereerst is het belangrijk te weten of de merknaam en het beeldmerk / logo beschikbaar zijn. Er kunnen namelijk oudere (merk)rechten bestaan die roet in het eten kunnen gooien voor uw merkregistratie. Met een merkonderzoek en handelsnaamonderzoek worden de registers verkend. Vervolgens adviseert Knijff u welke merknaam de meeste kans maakt om goed en veilig geregistreerd te worden, en hoe u mogelijke risico’s kunt verkleinen of wegnemen. Ook adviseren wij hoe u het beste deze merknaam, handelsnaam of dit beeldmerk kunt beschermen en registreren.

Merknaam registreren

Uw merknaam registreren is de tweede stap. Noodzakelijk, want zonder registratie geen merkrecht! Een merkrecht geeft u het exclusieve recht op een bepaalde naam of een beeldmerk / logo. Ook is het merk dan beschermd tegen verwarringwekkende andere merknamen. De registratie van uw merk nemen wij u volledig uit handen, waar ook ter wereld.

Productbescherming

Naast de merknaam heeft u wellicht ook een product dat zich in vormgeving onderscheidt van al bestaande producten. Door het beschermen van deze vormgeving zet u de concurrentie op achterstand. Wanneer dit aan de orde is, zal Knijff u hierop wijzen en u adviseren over de mogelijkheden.

Auteursrecht

Ook andere mogelijke aspecten van een nieuwe merknaam of een nieuw product krijgen aandacht bij Knijff. Zo is vaak een beeldmerk (logo) ontworpen door een vormgever of reclamebureau. Denkt u er dan ook aan dat de auteursrechten schriftelijk worden overgedragen aan u? Dan heeft u ook de auteursrechten in handen en voorkomt u later problemen. Knijff kan u ook hierbij helpen.

Wilt u meer informatie over het registreren van uw merknaam? Lees hieronder de uitgebreide informatie of neem contact op met Knijff.

Een merknaam registreren? Alles wat u wilt weten, vindt u hier:

 

 


Wat kan ik allemaal registreren?

Bij een merkregistratie denkt u waarschijnlijk gelijk aan de registratie van een product, dienst of bedrijf. Of aan de registratie van een logo. Dit zijn inderdaad de meest voorkomende merkregistraties, maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Naast het registreren van een naam of logo, is het mogelijk om de volgende elementen vast te leggen:

• Cijfer- en lettercombinaties
• Speciale schrijfwijzen (bijvoorbeeld de schuine ‘e’ van Heineken)
• Vormen van producten of verpakkingen (bijvoorbeeld de vormgeving van een colaflesje)
• Portretten
• Klanken
• Slagzinnen
• Kleuren

Een wettelijke eis is, dat een merk onderscheidend vermogen moet hebben. Beschrijvende merken kunnen niet geregistreerd worden. Zo is Euro Rent a Car, als naam voor een autoverhuurbedrijf, te algemeen van aard en daardoor niet onderscheidend genoeg.

Bij een merk dat bestaat uit een logo en een woord, is een afzonderlijke registratie nodig. Alleen dan heeft u een uitgebreide beschermingsomvang. Bij een merk waar kleur een belangrijk onderdeel vormt, is een registratie van het logo in die specifieke kleurstelling raadzaam.

Heeft u meer vragen over de mogelijkheden van registreren?

 


Waar kan ik mijn merknaam registreren?

Het is belangrijk dat u uw merknaam laat registreren in alle landen waar u de merknaam gaat gebruiken. In die landen is uw merknaam dan goed beschermd tegen merkinbreuk. De volgende registraties zijn mogelijk:

Wilt u uw merknaam registreren in Nederland dan kan dat alleen via het Benelux-registratiesysteem. Gaat u met uw bedrijf, product of dienst naar het buitenland? Dan is een Europese, internationale of nationale merkregistratie nodig.

Merknaam registreren in de Benelux

Het is verstandig om uw merknaam in ieder geval te laten registeren in de Benelux. De Benelux-landen zijn georganiseerd onder één merkenverdrag. Merknamen registreren kan dus niet alléén in Nederland. U verkrijgt automatisch een merkrecht in de gehele Benelux.

Merknaam registreren in de Europese Unie

Wilt u op Europees niveau gaan opereren? Dan is een registratie van uw merknaam in de Europese Unie nodig. Ook kunt u een Europese naamsregistratie inzetten tegen namaak, die de EU binnengesmokkeld wordt.

Een Europese registratie is de meest kostenefficiënte vorm van merknaambescherming. Door middel van één merkregistratie, beschermt u uw merknaam namelijk in de hele Europese Unie. De registratie van uw merknaam dekt 28 landen en wordt automatisch uitgebreid met nieuwe Europese lidstaten. Daarnaast hoeft u uw merknaam niet in elk land te gebruiken om het merkrecht in stand te houden.

Registreren merknaam internationaal

Internationaal heeft u de mogelijkheid om uw merknaam in meer dan 80 landen te registreren. Dit wil niet zeggen dat u automatisch rechten heeft over de hele wereld, maar het systeem beperkt zich ook niet alleen tot Europese landen.

Bij het Internationale registratiesysteem kan met één aanvraag een registratie in meerdere landen worden verricht. Een paar voorbeelden van landen zijn: de Verenigde Staten, China, Japan en Zwitserland. Maar ook de Europese Unie is als lid aangesloten. Prijstechnisch is deze merkregistratie zeer aantrekkelijk.

Registreren merknaam nationaal

Wilt u uw merknaam registreren in Canada, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Chili, Peru of Hong Kong? Dan heeft u een nationale merkregistratie nodig. Deze landen zijn namelijk niet aangesloten bij een internationaal verdrag. Bij een nationale registratie van uw merknaam zal een lokale agent van Knijff, in het desbetreffende land, de registratie indienen.

Over het algemeen zijn losse, nationale registraties minder kostenefficiënt en tijdrovender dan een registratie via een overkoepelend registratiesysteem, zoals de internationale of Europese registratie.

Wilt u een merknaam registreren in de Benelux, maar heeft u nog vragen? Of wilt u meer weten over een Europese, internationale of nationale merkregistratie?

 


Procedure Knijff bij registratie naam

Wilt u een merknaam registreren? Laat dan uw merk vastleggen door Knijff. Een merknaam aanvragen en registreren gaat bij Knijff als volgt:

Procedure voor registreren naam:

  1. Eerst doen we onderzoek naar de beschikbaarheid van uw bedrijfs- of merknaam. Daarvoor worden het handelsnaamregister en het merkenregister binnenstebuiten gekeerd. In de registers wordt naar potentiële bezwaren gezocht en worden eventuele obstakels uitvoerig bekeken. Voor een handelsnaam is onderzoek in de registers van de Kamer van Koophandel ook van belang.
  2. Daarna geven we u een risico-inschatting en advies over of u uw bedrijfs- of merknaam wel of niet kunt gaan gebruiken. Ook vertellen we u wat u kunt doen om eventuele risico’s te verkleinen of weg te nemen.
  3. Vervolgens adviseren we hoe de naam het beste als merk geregistreerd kan worden. Toekomstplannen en budget zijn daarbij belangrijke uitgangspunten.
  4. Tijdens de laatste stap gaan we de merknaam registreren. Dit is erg belangrijk, want zonder registratie geen merkrecht. Een merkrecht geeft u het alleenrecht op een bepaalde naam en beschermt tegen merkinbreuk.

Wilt u meer informatie over de procedure voor het registreren van een naam?

 


Multisearch®: onderzoek merknaam buitenland

Gaat u met uw merknaam de grenzen van de Benelux over? Dan is het verstandig om te kiezen voor Multisearch®. Bij deze speciale dienst van Knijff wordt in de landen waar u uw merknaam wilt registreren, onderzocht of deze naam beschikbaar is.

Geen onderzoek laten doen in het buiten- of binnenland is riskant. Er worden per jaar in groten getale merken aangevraagd in het buitenland. In de Verenigde Staten waren dat er vorig jaar ongeveer 300.000 en bij het Europese merkenbureau zo’n 100.000! Laat u uw merknaam niet in het buitenland onderzoeken, dan kan dat voor enorme problemen zorgen. Zo kan een oudere merkhouder een claim indienen, waardoor u het gebruik van het merk moet uitstellen of afblazen. Grote schade voor uw portemonnee, vooral als u het merk al in gebruik heeft.

Zo ziet een Multisearch®-onderzoek eruit:

  • U krijgt advies over de beschikbaarheid van uw merknaam van onze lokale agent, in het betreffende land waar u uw merk wilt lanceren.
  • De lokale agent onderwerpt uw merknaam aan een linguïstische toets.
  • Van Knijff krijgt u een overkoepelend advies over uw merknaam, bijvoorbeeld over de resultaten, welke stappen u moet ondernemen, hoe u uw merknaam moet beschermen en hoe u moeilijkheden uit de weg gaat.

Wilt u meer informatie over Multisearch®?

 


Zelfonderzoek Google en het online merkenregister

Wilt u zelf onderzoek doen naar de beschikbaarheid van uw merknaam? De naam opzoeken via Google en in het online merkenregister van het Benelux-Bureau (BBIE) is een goede eerste stap. Het geeft u een indicatie of uw naam al gebruikt wordt door iemand anders, maar helaas zegt het nog niets over de beschikbaarheid ervan. Het merkenregister van het BBIE heeft gevaarlijke beperkingen. Zo komt de merknaam MAD RED DOG bijvoorbeeld niet naar voren in een onderzoek naar RED MAD, terwijl deze gelijkende naam wel voor problemen kan zorgen. Het hierbij laten en uw merk laten registreren, is dus een gevaarlijke beslissing.

Bij een zelfonderzoek op Google moet u rekening houden met merken die (nog) niet gebruikt worden. Deze kunnen een bezwaar gaan vormen. Knijff beschikt over middelen die u direct duidelijkheid geven over de beschikbaarheid van uw merknaam. Zelf onderzoek doen geeft u een prima indicatie, bijvoorbeeld voor het verzinnen van een merknaam, maar laat Knijff de beschikbaarheid goed onderzoeken.

Wilt u uw merknaam laten onderzoeken door Knijff?

 


Merknaambewaking

Naast het onderzoeken en registreren van merken, bieden wij u ook merkbewaking. Hiervoor hebben we verschillende bewakingssystemen ontwikkeld die inbreuk op uw merk signaleren. Dit kan in de Benelux, Europa en wereldwijd. Wist u dat de handelsnaambewaking van Knijff uniek is in Nederland?

De bewakingssystemen van Knijff maken het mogelijk om nieuw aangevraagde merken en handelsnamen scherp in de gaten te houden. Wij zien direct of er een inbreukmakend merk wordt aangevraagd. U ontvangt een alert zodra iemand inbreuk maakt op uw woordmerk, beeldmerk, handelsnaam of domeinnaam.

Wel moet u uw merknaam zelf verdedigen. Dit betekent dat u zelf actie moet ondernemen tegen de inbreukmaker. Knijff adviseert u in zo’n geval over de stappen die u moet ondernemen.

Wilt u uw merknaam laten bewaken door Knijff?

 


 

Veelgestelde vragen

 

Waarom zou ik mijn merknaam registreren bij Knijff?

Knijff is expert in merkregistratie. Dit komt door de specifieke vakkennis en jarenlange ervaring van onze merkenadviseurs. Bij Knijff kunt u altijd rekenen op persoonlijke aandacht en een adviseur die goed naar u luistert. Wij helpen u moeilijke vragen en problemen omtrent uw merken op te lossen. ‘Nee’ staat niet in ons woordenboek. We kijken altijd verder.

Wat kunt u allemaal laten registreren?

U kunt bedrijfsnamen, productnamen en namen van diensten laten registreren. Daarnaast is het mogelijk om logo’s, cijfer- en lettercombinaties, speciale schrijfwijzen, vormen van producten of verpakkingen, portretten, klanken, slagzinnen en kleuren te laten registreren.

Waar kunt u merknamen registreren?

De volgende registraties zijn mogelijk: een Benelux-registratie, een Europese registratie, een Internationale registratie en een Nationale registratie.

Wat is de procedure van een merknaam registreren bij Knijff?

Eerst doet Knijff onderzoek naar de beschikbaarheid van uw merknaam. Daarna krijgt u een risico-inschatting en een advies over of u uw merk- of bedrijfsnaam wel of niet kunt gaan gebruiken. Vervolgens adviseren we u hoe u uw naam het beste als merk kunt registreren. Als laatste wordt uw merknaam geregistreerd.

Waarom een merknaamonderzoek laten doen door Knijff en niet zelf onderzoeken?

Zelfonderzoek doen naar de beschikbaarheid van uw merknaam op Google, en in de registers van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, is een goede eerste stap. Het geeft u een indicatie van het gebruik van uw gewenste merknaam door een ander. Het zegt alleen niets over de beschikbaarheid ervan. In een zelfonderzoek schuilen grote gevaren. Alleen zelfonderzoek doen, en vervolgens de merknaam registreren, is niet verstandig. Knijff beschikt over middelen die u direct duidelijkheid geven over de beschikbaarheid van uw merknaam.

Wat doet Knijff nog meer?

Naast het registreren van merknamen, voert Knijff onderzoeken uit naar de beschikbaarheid van merknamen. Ook is het mogelijk om de beschikbaarheid van merknamen in het buitenland te laten onderzoeken, middels een onderzoek genaamd Multisearch®. Daarnaast beschermt Knijff merknamen tegen merkinbreuk. Knijff zet zich ook in voor namaakbestrijding samen met de grootste non-profitorganisatie op het gebied van namaakbestrijding in Europa (REACT). Voor onze overige diensten klik hier.