/Handelsnaambescherming
Handelsnaambescherming2018-11-07T14:34:42+02:00

HANDELSNAAMBESCHERMING

Wilt u dat uw handelsnaam optimaal beschermd is? Dat u volledig het alleenrecht heeft? Dan moet u uw handelsnaam als merk registreren. Alleen zo verkrijgt u het volledige exclusieve recht op het gebruik van uw naam. De handelsnaambescherming, die voortvloeit uit de Handelsnaamwet, is namelijk niet compleet.

Meer informatie over de Handelsnaamwet, -bescherming en -registratie? Lees er meer over:

NEEM CONTACT OP

HANDELSNAAMBESCHERMING MET KNIJFF

Wilt u dat uw handelsnaam optimaal beschermd is? Dat u volledig het alleenrecht heeft? Dan moet u uw handelsnaam als merk registreren. Alleen zo verkrijgt u het volledige exclusieve recht op het gebruik van uw naam. De handelsnaambescherming, die voortvloeit uit de Handelsnaamwet, is namelijk niet compleet.

De handelsnaambescherming treedt in werking door actief gebruik van uw naam. In sommige gevallen kunt u terugvallen op de Handelsnaamwet als er inbreuk wordt gepleegd op uw naam. Dit betekent dus niet in alle gevallen. Alleen varen op deze wet brengt grote risico’s met zich mee. Deze wet kent namelijk een aantal beperkingen. Daarom is het belangrijk dat u uw naam laat registreren als merk. Hierdoor wordt uw naam een merk en verkrijgt u een merkrecht. Door een merkrecht heeft u het exclusieve gebruik op uw handelsnaam.

Knijff is hét merkenbureau voor de registratie van merken waaronder handelsnamen. Door uw naam door Knijff te laten vastleggen, weet u zeker dat uw handelsnaam op de juiste manier geregistreerd wordt. Registratieprocedures kennen geen geheimen voor ons. Zo kunt u met een gerust hart starten met uw bedrijf.

NEEM CONTACT OP

GEEN VOLLEDIGE HANDELSNAAMBESCHERMING DOOR HANDELSNAAMWET

Als u een handelsnaam, ook wel bedrijfsnaam, verzonnen heeft dan wilt u natuurlijk graag dat u het volledige recht heeft op deze naam. U wilt graag compleet beschermd zijn tegen inbreuk, zodat uw bedrijf geen gevaar loopt. De Handelsnaamwet biedt u een zekere bescherming. Alleen kent deze bescherming beperkingen.

Handelsnaamwet – beperkte bescherming handelsnaam

In Nederland vloeit de bescherming voort uit de Handelsnaamwet. Een zekere bescherming treedt automatisch in werking zodra je een handelsnaam actief gebruikt. Let er op dat u deze bescherming niet verkrijgt als u uw naam heeft ingeschreven bij de KvK. Alleen het actief gebruiken van je handelsnaam zorgt ervoor dat de naam tot op zekere hoogte beschermd is door deze wet!

U kunt terugvallen op de Handelsnaamwet als iemand inbreuk heeft gepleegd op uw naam. Dit betekent niet dat u het alleenrecht heeft op het gebruik van uw naam, maar deze wet schrijft wel voor dat een andere partij uw naam in zekere mate niet mag gebruiken. Dit geeft u de mogelijkheid om op te treden tegen de inbreukmakende partij. Alleen kunt u maar in bepaalde gevallen optreden tegen de inbreuk. Aan de Handelsnaamwet kleven belangrijke beperkingen.

Beperkingen van de Handelsnaamwet

Alleen varen op deze wet, brengt grote risico’s met zich mee. Deze wet biedt geen volledige bescherming voor uw handelsnaam.

Uw naam is namelijk niet beschermd tegen:

 • Identieke of gelijkende handelsnamen die gebruikt worden buiten uw sector. Dit is alleen van toepassing als deze namen de consument niet in verwarring brengt. Bijvoorbeeld een groenteboer en een broodjeszaak met een identieke of soortgelijke handelsnaam mogen gerust naast elkaar bestaan, tenzij dit de consument in verwarring brengt.

 • Identieke of gelijkende handelsnamen die gebruikt worden buiten uw werkgebied. De bescherming van uw naam via de deze wet is geografisch beperkt. Als u bijvoorbeeld uw naam actief gebruikt in Amsterdam, dan kunt u niet optreden tegen iemand die buiten Amsterdam dezelfde of een soortgelijke naam gebruikt.

 • Andere onderscheidende elementen. De Handelsnaamwet geldt alleen voor handelsnamen. Bedrijfs- of productlogo’s worden niet beschermd door deze wet.

Een bredere beschermingsomvang en het alleenrecht op het gebruik van uw naam, is alleen mogelijk door uw handelsnaam als merk te laten registreren.

NEEM CONTACT OP

WAAROM UW HANDELSNAAM ALS MERK REGISTREREN?

Zoals we hiervoor beschreven hebben, kleven een aantal beperkingen aan de bescherming op grond van de Handelsnaamwet. Daarom in het verstandiger om uw handelsnaam als merk te registreren. Door een merkrecht verkrijgt u pas echt het alleenrecht op het gebruik van uw naam.

Registreren van een handelsnaam – De ultieme bescherming

Bij een handelsnaam registratie, wordt uw naam als merk geregistreerd in het merkenregister. Hierdoor verkrijgt u een merkrecht. Het merkrecht geeft een veel bredere beschermingsomvang dan de Handelsnaamwet.

Door het merkrecht verkrijgt u het volledige alleenrecht op het gebruik van uw naam. Dit recht is een stevige en stabiele basis om succesvol op te treden tegen identieke of gelijkende handelsnamen (bedrijfsnamen) of andere merken die worden gebruikt voor identieke of soortgelijke producten of diensten. Dit geldt voor het totale gebied waar uw naam geregistreerd staat. Bijvoorbeeld in de Benelux, waar Nederland onder valt, of in landen buiten Nederland. Het merkrecht is een krachtig wapen om op te treden tegen merkinbreuk. Door uw handelsnaam als merk vast te leggen stelt u uw investeringen veilig.

Laat uw handelsnaam vastleggen door Knijff. Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van merkregistratie. Registratieprocedures kunnen een doolhof zijn, maar wij weten precies de weg naar de juiste bescherming voor u. Bij Knijff weet u 100% zeker dat het registreren van uw naam op de juiste manier gebeurt.

Geen merkregistratie van uw handelsnaam? Een groot risico!

Als u alleen bouwt op de Handelsnaamwet en u laat uw merknaam niet als merk vastleggen, dan kan dit uw bedrijf in een gevaarlijke positie brengen. Als er merkinbreuk wordt gepleegd, dan is het de vraag of u succesvol kunt optreden tegen deze inbreukmakende partij.

Alle investeringen die u heeft gedaan in uw bedrijf kunnen verloren gaan en daarnaast kunt u ernstige schade oplopen in uw portemonnee. Met al deze onzekerheid wilt u geen bedrijf runnen, nietwaar? Uw bedrijf naar de top brengen, zonder zorgen? Laat dan uw handelsnaam registreren door de expert Knijff.

NEEM CONTACT OP

VERSCHILLENDE MERKENREGISTERS

Als u besluit om uw handelsnaam te registreren, dan moet u zich afvragen in welk land u uw naam wilt gaan gebruiken en wilt beschermen. Wilt u in Nederland uw handelsnaam beschermen tegen inbreuk? Of gaat u met uw bedrijf naar het buitenland en wilt u in het desbetreffende land(en) uw handelsnaam beschermen?

Er zijn verschillende merkenregisters waar u uw naam kunt registreren. Knijff kan uw naam in verschillende merkenregisters vastleggen.

Deze merkenregisters zijn:

 • Registratie handelsnaam in Benelux merkenregister. Door uw naam te registreren in het Benelux merkenregister (van het BBIE) verkrijgt u een merkrecht in alle Benelux-landen (Nederland, België en Luxemburg). De Benelux-landen zijn georganiseerd onder één merkenverdrag.

 • Registratie handelsnaam in Europese merkenregister. Door middel van één merkenregistratie verkrijgt u een merkrecht in alle Europese landen. Als er een nieuw lidstaat bijkomt verkrijgt u automatisch een merkrecht in dit land.

 • Registreren handelsnaam in Internationale merkenregister. Door uw naam te registreren in het Europese merkenregister verkrijgt u een merkrecht in de Europese Unie en in landen buiten de Europese Unie. Er zijn meer dan 80 landen aangesloten bij dit register.

 • Registreren handelsnaam in Nationale merkenregister. Bij het Nationale merkenregister kunt u een merkrecht verkrijgen in alle landen die niet zijn aangesloten bij het Internationale merkenregister. In deze landen zorgt een lokale agent van Knijff voor uw handelsnaam registratie.

NEEM CONTACT OP

LAAT UW HANDELSNAAM REGISTREREN DOOR KNIJFF

Knijff is gespecialiseerd in het beschermen van Intellectueel Eigendom: het registreren van handelsnamen en merken. Bij ons bent u ervan verzekerd dat uw naam op de juiste manier geregistreerd wordt.

Laat u bij Knijff uw handelsnaam registreren? Dan geniet u van nog meer voordelen, zoals:

 • Jarenlange ervaring in de merkenbranche, sinds 1989.

 • Expertise in merkregistratie, maar ook in handelsnamen onderzoeken (merknaam checken) en bewaken.

 • Deskundige merkenadviseurs met een passie voor merken.

 • Klantvriendelijkheid en persoonlijke aandacht.

 • Specialisme in lastige juridische vraagstukken.

 • Slimme IT-oplossingen, zoals Multisearch®.

 • Flexibiliteit, wij passen ons aan uw wensen en behoeften aan.

 • Vakkundigheid en professioneel advies.

Knijff – ook voor het onderzoeken en bewaken van uw handelsnaam

Niet alleen zijn wij gespecialiseerd in een handelsnaam registreren, maar ook in het onderzoeken en bewaken van uw naam. Wij maken gebruik van de voornaamste merkonderzoeken en bewakingssystemen. Hierdoor garanderen wij u dat uw handelsnaam in de beste handen is.

Handelsnaam onderzoeken – merkonderzoek

Voordat u uw handelsnaam gaat registreren, is het van groot belang om uw naam te onderzoeken op beschikbaarheid. Een legio aan handelsnamen worden per dag geregistreerd. De kans is daardoor groot dat de door u bedachte naam of een gelijke naam daar tussen zit. Wij voeren diverse merkonderzoeken uit. Hierbij worden diverse registers grondig nagelopen om te bekijken of uw handelsnaam beschikbaar is. Zo voorkomt u dat u inbreuk op andermans merkrecht maakt en daarnaast vermijdt u financiële schade aan uw bedrijf.

Handelsnaam bewaken

Ook is het belangrijk om uw naam na registratie te laten bewaken. Wij hebben speciale bewakingssystemen ontwikkeld die uw handelsnaam 24/7 in de gaten houden om inbreuk op uw naam te signaleren. Is er bij ons een inbreuk handelsnaam geconstateerd? Dan wordt u hiervan direct op de hoogte gesteld. U kunt de inbreukmakende partij dan direct aanpakken om de schade aan uw naam te beperken. Uiteraard is dit onder begeleiding van Knijff.

NEEM CONTACT OP

VEELGESTELDE VRAGEN

Waarom geeft registratie van mijn handelsnaam als merk mijn naam meer bescherming dan via de Handelsnaamwet?

Door registratie van uw handelsnaam als merk in een merkenregister, verkrijgt u een merkrecht. Het merkrecht heeft een veel bredere beschermingsomvang dan de bescherming die de Handelsnaamwet u geeft. Aan dit recht, dat vloeit uit de Handelsnaamwet, kleven er namelijk een aantal beperkingen. Alleen een merkrecht geeft u het volledige alleenrecht op het gebruik van uw naam. Met een merkrecht kunt u succesvol optreden tegen identieke of gelijkende handelsnamen die worden gebruikt voor identieke of soortgelijke producten of diensten. Dit geldt voor het totale gebied waar uw naam geregistreerd is. Met een handelsnaam bescherming kunt u maar in beperkte gevallen optreden. Een merkrecht biedt u volledige bescherming.

Welke merken kunnen onderzocht worden en zijn registreerbaar?

Niet alleen handelsnamen, maar ook wel bedrijfsnamen en logo’s, kunnen onderzocht en geregistreerd worden. Elk teken, waaraan producten of diensten worden herkend en waardoor ze onderscheiden worden van andere producten of diensten, kan als merk onderzocht en geregistreerd worden.

De volgende elementen kunt u als merk vastleggen in de merkenregisters:

 • Bedrijfsnamen

 • Productnamen

 • Logo’s

 • Cijfer- en lettercombinaties

 • Speciale schrijfwijzen

 • Vormen van producten of verpakkingen

 • Portretten

 • Klanken

 • Slagzinnen

 • Kleuren

Wat raadt Knijff mij nog meer aan om te doen, naast mijn handelsnaam registreren?

Wij raden u aan om eerst een merkonderzoek te laten doen, voordat u uw handelsnaam laat registreren. Een merkonderzoek bekijkt of uw naam beschikbaar is voor gebruik, zodat u geen merkinbreuk pleegt of financiële schade oploopt. Er worden namelijk per dag een legio aan handelsnamen geregistreerd. Daarnaast is het verstandig om uw handelsnaam 24/7 te laten bewaken, zodat u merkinbreuk snel opmerkt. Wordt inbreuk handelsnaam geconstateerd? Dan neemt Knijff direct contact met u op. Hierdoor bent u in staat snel op te treden tegen de inbreukmakende partij en beperkt u de schade aan uw naam.

NEEM CONTACT OP

Voor merkbescherming zijn details cruciaal, daarom geven wij advies op maat wanneer, wat en waar moet worden geregistreerd.

IS UW HANDELSNAAM AL BESCHERMD?

Wilt u meer informatie over handelsnaambescherming?

0294 490 900
NEEM CONTACT OP
VERBREED UW KENNIS
MAAK KENNIS MET ONZE ADVISEURS
Deze website maakt gebruikt van cookies en diensten van derden. Lees onze privacy- en cookieverklaring. Ok