FAQ items aan het laden...
Uw merknaam controleren op beschikbaarheid2021-02-25T14:04:54+01:00

WAAROM UW MERKNAAM LATEN CONTROLEREN OP BESCHIKBAARHEID?

U heeft een passende merknaam voor uw product, dienst of bedrijf verzonnen en u wilt hiermee zo snel mogelijk de markt op. Loop uzelf niet voorbij! Besluit eerst om uw merknaam te laten controleren. U komt in de problemen als de door u gekozen merknaam al geregistreerd is of op een andere, al vastgelegde merknaam lijkt. De experts van Knijff Merkenadviseurs checken uw merknaam op de beschikbaarheid, zodat u later niet wordt aangeklaagd voor merkinbreuk.

Neem direct contact op met Knijff om uw merknaam te controleren.

HET BELANG VAN UW MERKNAAM CONTROLEREN

Ga nooit zomaar van start met uw merknaam, zonder te controleren of de naam al in de merkenregisters geregistreerd zijn. De kans bestaat dat de door u gekozen naam al is vastgelegd voor hetzelfde of een soortgelijk product of dienst, aangezien er vele miljoenen merknamen geregistreerd zijn. Als iemand u aanklaagt voor merkinbreuk, bent u verder van huis. Het heeft mogelijk tot gevolg dat u uw producten moet vernietigen, winst moet afdragen, een schadevergoeding moet betalen en de juridische kosten van een rechtszaak moet vergoeden.

Met het controleren van een merknaam voorkomt u dat al uw investeringen voor niets zijn geweest. U wendt hiermee af dat u uw huisstijl moet aanpassen, promotiemateriaal moet weggooien, reclame moet verwijderen en producten uit de winkels moet halen. En dat u het risico loopt klanten kwijt te raken. Laat het zover niet komen en schakel Knijff Merkenadviseurs in voor het checken van uw merknaam. Dan weet u zeker dat u een goede start maakt met uw bedrijf. Het is een kleine investering die de grote gevolgen van merkinbreuk buiten de deur houdt.

Neem contact op en laat uw merknaam controleren.

KNIJFF: DE EXPERT OP HET GEBIED VAN MERKNAAM CONTROLEREN

Knijff Merkenadviseurs is het toonaangevende merkenbureau van Nederland. Wij bedienen meer dan 2.000 klanten wereldwijd. Wij onderzoeken, registreren, beschermen en bewaken merken over de hele wereld. Er gelden in alle landen en regio’s verschillende wetten en regels. Een merk is op verschillende manieren en in verschillende productcategorieën of klassen te registreren. Het is specialistisch werk, waar veel bij komt kijken.

Knijff weet als ervaren onderzoekspecialist exact wat belangrijk is bij het controleren van uw merknaam. Wij nemen de diverse merkenregisters onder de loep. Wij onderzoeken of de voorgestelde merknaam beschikbaar is. Wij checken of uw merknaam overeenstemt met oudere namen. Onze professionele merkenadviseurs brengen de risico’s van merkinbreuk in kaart en maken de schadelijke gevolgen inzichtelijk. U krijgt deskundig advies over uw merknaam. Eventuele obstakels lossen wij op.

Neem contact op voor deskundig onderzoek naar uw merknaam.

WELKE MERKNAAMONDERZOEKEN VERRICHT KNIJFF?

Onderzoek naar de beschikbaarheid van uw merknaam in de merkenregisters is ontzettend belangrijk. Knijff gaat nauwgezet te werk bij het controleren van uw merknaam. Een identiek onderzoek is meestal de eerste stap, dit is een screening of er al identieke merknamen geregistreerd zijn. Bij een uitgebreid onderzoek worden ook gelijkende merknamen gecontroleerd. Deze diepgaande analyse geeft inzicht in alle risico’s ten aanzien van oudere merkrechten van anderen. Wij onderzoeken of uw merknaam geen inbreuk maakt op oudere handelsnaamrechten, aan de hand van een handelsnaamonderzoek in de registers van de Kamer van Koophandel. Als uw werkveld groter is dan de Benelux, verrichten onze merkenadviseurs met de speciale dienst Multisearch® merkonderzoek in alle landen ter wereld. U krijgt tevens juridisch advies over het gebruik van uw merknaam.

  • Identiek onderzoek

Knijff controleert bij een identiek onderzoek of er al een identiek merk is geregistreerd én of uw merknaam aan de wettelijke eisen voldoet. Wij maken een inschatting van de kansen en de risico’s van een merknaamregistratie en van het gebruik van uw naam. Als uw merknaam al bestaat, beoordelen wij of de oude merknaam bezwaarlijk is. Een identiek onderzoek geeft een indicatie van de beschikbaarheid van uw merknaam, maar is niet volledig dekkend. Gelijkende merknamen, die eveneens een probleem kunnen vormen, komen niet aan de oppervlakte. Om het risico van merkinbreuk en schadeclaims uit te sluiten, is uitgebreid onderzoek naar uw merknaam van belang.

  • Uitgebreid onderzoek

Knijff verricht bij een uitgebreid onderzoek een volledige risicocheck, waarbij wij zowel identieke als gelijkende merknamen in de diverse registers controleren. Wij onderzoeken op verzoek ook bepaalde woorden of woordcombinaties. Wij analyseren grondig alle aangevraagde en geregistreerde merknamen, pluizen de zoektreffers nauwkeurig uit en beoordelen of de oude merknamen een probleem voor uw nieuwe product of dienst vormen. U bent na uitgebreid onderzoek op de hoogte van de gevaren van oude merknamen en rechtszaken die hier mogelijk uit voortkomen. Knijff doet al het mogelijke om problemen op te lossen en uw merknaam te registreren en in gebruik te krijgen.

  • Handelsnaamonderzoek

Een handelsnaamonderzoek is een belangrijke aanvulling op het identieke en uitgebreide onderzoek in het merkenregister. Knijff bestudeert oudere handelsnamen die bij de Kamer van Koophandel zijn geregistreerd. U voorkomt hiermee dat u een merknaam kiest die niet meer beschikbaar is en dat u wordt beticht van merkinbreuk, met alle gevolgen van dien. Wij hebben ruime ervaring bij conflicten en staan u bij met juridisch advies, zodat u uw merknaam veilig en effectief in de markt zet.

  • Multisearch®-onderzoek wereldwijd

Er zijn over de hele wereld vele miljoenen merknamen geregistreerd. Als u van plan bent om uw merknaam buiten de Benelux te gebruiken, kunt u niet zonder het wereldwijde Multisearch®-onderzoek van Knijff. Met deze speciale, zelf ontwikkelde onderzoekmethode controleren wij de beschikbaarheid van uw merknaam binnen 10 dagen in 150 landen. Multisearch® is een doeltreffende en voordelige oplossing voor snelle duidelijkheid over uw merknaam in vrijwel elk land ter wereld.

Knijff heeft overal in het buitenland lokale agenten, die uw merknaam in het specifieke land op beschikbaarheid controleren. Zij brengen de risico’s in kaart en onderwerpen uw merknaam aan een linguïstische toets, zodat u weet welke betekenis uw merknaam in het betreffende land heeft. Een merknaam met een negatieve klank of betekenis is schadelijk voor uw bedrijf. Knijff Merkenadviseurs bundelt de onderzoeken in de verschillende landen en overhandigt u aan de hand van de resultaten een overkoepelend advies. U weet welke stappen u moet ondernemen om uw merknaam te beschermen en hoe u obstakels uit de weg gaat.

Neem contact op voor de verschillende merkonderzoeken.

DE RISICO’S VAN ZELF ONLINE ONDERZOEK DOEN

Wilt u zelf uw merknaam controleren op het internet of in online merkenregisters? De zoekresultaten in Google geven een eerste indicatie van het gebruik van de gekozen merknaam, maar niet meer dan dat. Vele (aangevraagde) merknamen zijn niet of nog niet in gebruik, maar merkhouders kunnen hier wél rechten aan ontlenen. Deze merknamen zijn niet op het internet te vinden. Verbind geen conclusies aan internetonderzoek van merknamen. U loopt het gevaar inbreuk te plegen op oudere merkrechten.

Online merkenregisters zijn lang niet altijd even nauwkeurig. Bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) – de officiële instantie voor merkregistratie in Nederland, België en Luxemburg – worden vrijwel gelijkende merknamen of merknamen met een aanvullend woord niet opgemerkt. Een voorbeeld: als u zoekt of RED MAD, wordt MAD RED DOG niet gesignaleerd. Knijff heeft speciale software om bezwaarlijke merknamen zichtbaar te maken en een volledige risico-inschatting te maken. U blijft hierdoor uit de problemen.

Neem contact op voor een volledige risico-inschatting van uw merknaam.

AAN WELKE EISEN MOET EEN GOEDE MERKNAAM VOLDOEN?

Een merknaam moet aan bepaalde wettelijke eisen voldoen, alvorens u deze naam succesvol kunt registreren en veilig kunt gebruiken. Zo mag de merknaam niet beschrijvend of misleidend zijn, of onderscheidend vermogen missen.

  • Een merknaam mag niet beschrijvend zijn

Beschrijvende namen zeggen direct iets over het product, de dienst of het bedrijf. Een hardlooptijdschrift met de naam Hardloopmagazine kan niet worden geclaimd als merk. Dit geldt ook voor de naam BROOD voor een bakkerij. Een merk moet dus onderscheidend zijn.

  • Een merknaam mag niet misleidend zijn

Een merknaam is misleidend als het merk de consument een onjuiste indruk geeft. U kunt bijvoorbeeld geen logo van een koe gebruiken voor de verkoop van varkensvleesproducten.

  • Een merknaam moet universeel en doelgroepgericht zijn

Geen wettelijke eis maar wel een belangrijke voorwaarde is een universele merknaam die in het binnen- en buitenland kan worden gebruikt en niet tot problemen leidt. Een merknaam is ongeschikt als deze in een bepaald land waar u actief bent niet kan worden uitgesproken, verkeerd wordt geïnterpreteerd of een negatieve betekenis heeft. Knijff maakt met het zelf ontwikkelde Multisearch®-onderzoek probleemnamen inzichtelijk. Uw merknaam moet ook passen bij uw doelgroep. Een enquête onder potentiële klanten schept duidelijkheid over de beleving van uw merknaam.

  • Een merknaam mag niet in strijd zijn met geregistreerde merknamen

Als u een merknaam kiest die al bestaat, kan er sprake zijn van een inbreuk op oudere merken. U vraagt om problemen als u een buurtsupermarkt opent onder de naam Jumbo, Spar of Dirk. Het wachten is op een rechtszaak en forse schadeclaim. Laat Knijff uw merknaam controleren, zodat u zeker weet dat uw merknaam beschikbaar is.

Neem contact op voor meer informatie over de exacte eisen voor een merknaam.

MEER INFORMATIE OF ADVIES OVER MERKNAAM CONTROLEREN?

Het controleren van een merknaam vóór een merkregistratie is geen overbodige luxe. Er worden jaarlijks ongeveer 100.000 nieuwe merken in de EU en 20.000 merken in de Benelux geregistreerd. Tegen ruim 14% van de merken wordt een oppositie ingediend in de Europese Unie. Binnen de Benelux is dat bij 10% van de merkregistraties het geval. Meer dan 8% van de merknamen wordt geweigerd door een gebrek aan onderscheidend vermogen. Knijff is uw professionele en betrouwbare partner in het checken, registreren, bewaken en beschermen van uw merknaam. Ons dienstenpakket omvat:

Wilt u zeker weten dat u uw merknaam zonder problemen kunt gebruiken? Neem contact op met Knijff Merkenadviseurs om uw merknaam nauwkeurig te controleren, zodat u geen risico op merkinbreuk en schadeclaims loopt.

Go to Top