//Merknaam gestuit door informele rasnaam

Merknaam gestuit door informele rasnaam

Voorafgaand onderzoek in de rasnaamregisters is erg belangrijk bij het registreren van een handelsaanduiding als merk. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft in een belangwekkende uitspraak nu ook duidelijk gemaakt dat niet officiële registers als Floricode, Naktuinbouw en KAVB geraadpleegd moeten worden. Hiermee wordt bevestigd dat niet alleen formele rasnamen die gekoppeld zijn aan een kwekersrecht een obstakel kunnen zorgen voor een merkaanvraag, maar ook informele rasnamen zonder kwekersrecht. Een dergelijke rasnaam wordt namelijk beschouwd als een soortaanduiding en is om die reden niet registreerbaar als merk.

De kwestie betrof het merk Springbreak dat het bedrijf Florali Licensing wilde vastleggen als Europees merk. Spryng Break was echter ook een informele rasnaam voor een tulp met registratie in het KVAB-register. De vraag was of de eerdere rasnaam in de weg staat aan de latere merkaanvraag. De rechter oordeelde dit bevestigend.

De conclusie is dat ook een rasnaam in een commercieel register een juridisch bezwaar vormt voor een latere merknaam. Ook als er geen kwekersrecht op rust. Onze experts gingen al van dit uitgangspunt uit bij merkenonderzoeken. Nu is deze zienswijze bevestigd door de rechter.

(C) Foto Dutch Grown. Foto: Spryng Break tulpen.

Arnaud Bos

“Merkbescherming geeft vrijheid om te kunnen ondernemen.”

MEER INFORMATIE OVER ARNAUD

HEEFT UW MERK AANDACHT NODIG?

Wilt u meer informatie over de bescherming van uw merk?

0294 490 900
NEEM CONTACT OP
Deze website maakt gebruikt van cookies en diensten van derden. Lees onze privacy- en cookieverklaring. Ok